Celkem se tu na přípravě vánočního cukroví podílí 80 žáků a pět učitelek odborného výcviku. Speciálně nazdobené vánoční cukroví z chrudimské školy v Čáslavské ulici poputuje i letos také do Francie, do partnerského „Region Centre”, kde se každoročně koná vánoční výstava vazeb a vánočních produktů ve městě Beaune la Rolande.

Čajovka vydrží

„V předvánočním čase připravujeme bezmála 700 kilogramů čajovky. Děvčata a chlapci oboru cukrář již plných dvacet dní napékají korpusy vánočního čajového pečiva. V tomto týdnu začínají s plněním a zdobením. Objednávky se kompletují z patnácti druhů lineckého, kokosového, vaflového, ale i třeného pečiva,” uvádí zástupkyně ředitele Naděžda Stejskalová. „Nejoblíbenější kousky našich zákazníků jsou ty plněné. Plníme nejen pikantní ostrou marmeládou, ale i takzvanou pišingrovkou což je trvanlivá čokoládová náplň. Zdobíme čokoládou, tukovou polevou, oříšky, mandlemi, kokosem a cukrovou rýží. Někteří lidé dávají přednost pracinkám, vanilkovým rohlíčkům či kokosovým kouskům. Veškeré naše vánoční pečivo je trvanlivé a zaručeně se nekazí,” chválí zástupkyně práci zdejších učnic a učňů.

V dnešní uspěchané době si ale podle Nadi Stejskalové lidé objednávají nejen klasickou „čajovku“, ale i stále oblíbenější mini dezerty.

„Těch z naší cukrárny se objeví na letošních štědrovečerních stolech téměř 17 tisíc. Mezi nimi nebudou chybět klasické mini roládky, různé řezy, dortíčky, koňakové špičky, laskonky, pařížské rohlíčky, kostky, žloutkové věnečky, kokosky, citronové kostky a mnoho dalších kousků,” doplňuje zástupkyně Stejskalová.

Cukráři ze střední školy obchodu a služeb pečou na plné obrátky. Jak jste na tom vy? Chystáte se péct tradiční cukroví? Diskutujte o vánočním pečení s ostatními čtenáři.

Zdejší žáci připravují veškeré krémy z másla, nikdy nepoužívají umělé tuky. Proto připravují tyto kousky takzvaně na poslední chvíli, aby byly co nejčerstvější. Poslední týden před Štědrým dnem tak bude opravdu perný. Vždyť vše se musí napéct, naplnit, ozdobit a zabalit!