„Myslím, že to není zákon pro lidi. Hladinu alkoholu, která odpovídá vypití jednoho či dvou piv, mohli zákonodárci klidně povolit. Na Moravě jsou například celé cykloturistické trasy, na nichž stojí stánky nabízející ochutnávku malých vzorků vín. Jejich provozovatele může tento zákon poškodit," míní Pavel Petrovič, hostinský z Morašic.

Nadšeni nejsou ani samotní cyklisté. „Taky jsem si občas nějaké to pivko dal a myslím, že s přijatelně nízkou hladinou alkoholu zákon počítat měl. Předpokládám ale, že nové omezení se bude týkat jen cyklistů na veřejných komunikacích. Pak bych tedy mohl jet například po lesní cestě nebo třeba po nějaké pěšině podél řeky," přemítá Chrudimák Jan Půlpán.

Dlouholetý chrudimský turista, cyklista a otužilec Josef Zitko ostatně volí podobnou strategii už dnes: „Na některé turistické schůzky jezdívám na kole. Když si pak ta svá dvě pivka dám, bývám opatrný. Jak vyjdu z hospody, dobře se rozhlédnu a kolo poté raději chvíli vedu. Když ale vidím, že mě nikdo nehodlá kontrolovat, tak se svezu. V kritických místech ale z kola vždy slézám," ujišťuje senior.