Cyklobusy z Hradce Králové, Jaroměře, Nového Města, Chrudimi nebo Náchoda budou jezdit o sobotách, nedělích a svátcích až do 28. září. Jedna z linek vezme turisty i do polské části Orlických hor.

ČTYŘICET BICYKLŮ

Cyklobusy vozí speciální přívěs na kola, každý z nich zvládne převést 40 kol. K ceně klasické jízdenky cestující zaplatí za přepravu kola 20 korun.

„Letos je to už čtrnáctá sezona cyklobusů Orlických hor, jen během loňska jsme na našich linkách přepravili 8 834 cestujících a 2 917 jízdních kol, cyklobusy najely 26 575 kilometrů," říká Jindřich Poláček, ředitel Arrivy východní Čechy.

Cyklobusy jezdí zpravidla dvakrát denně. Na hory jedou ráno a po obědě, z hor do měst se vracejí dopoledne a v pozdním odpoledni.

Arriva zajišťuje v roce 2015 v Orlických horách pět cyklobusových linek. Pro obyvatele našeho okresu je „ušitá" linka 620717: Chrudim Pardubice Třebechovice pod Orebem Opočno Dobruška Šerlich.

V KLIDU BEZ NEBEZPEČÍ

Cyklobus do Železných hor jezdí i letos od 28. května do 28. září o víkendech a státních svátcích na trase Pardubice Chrudim Horní Bradlo Seč, Hoješín.

Linka je určena především pro obyvatele a návštěvníky Pardubicka a Chrudimska, kteří se společně se svými bicykly mohou nechat ráno vyvézt do zajímavých míst Železných hor a odpoledne se autobusem opět vrátit, aniž by museli překonávat frekventované a pro cyklisty nebezpečné silnice v blízkosti velkých měst.

TURISTBUSY

Zájemcům o pěší turistiku budou složit dva turistbusy, linka 650500 z Pardubic do Ležáků, která jezdí úterky a čtvrtky již od 12. dubna a sezónu zakončí 29. září. Tyto autobusy nejsou vybaveny žádným přívěsem a nemohou tedy přepravovat kola.