Je to opět jen marná naděje před dalším kolem sporů, nebo konečně světlo v tunelu?

Po dlouhých letech zablokovaných sporů o trasu dálnice D35 kolem Litomyšle se stala nevídaná věc, odpůrci z vesnic v okolí Litomyšle předběžně souhlasí s návrhem změn v projektu, který jim představilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

„Vypadá to dobře. Už jen doladit právnické detaily v memorandu, pokud to klapne, mohli bychom se konečně domluvit,“ konstatoval starosta Strakova Jan Janypka.

„Předběžně s tím souhlasíme. Je tam jen pár nejasných formulací, ty se nyní s právníky snažíme dopracovat,“ přisvědčil Petr Chaloupka ze spolku Živé Kornice. Kornice jsou další příměstská osada u Litomyšle.

V memorandu, které silničáři vypracovali a poslali odpůrcům ke konzultaci, ustoupili v řadě sporných bodů. S trasou sice silničáři hýbat odmítli, ale slíbili například více protihlukových stěn či jiný sklon trasy, tedy úpravu výšky zářezů a naopak náspů dálnice.

Trasa dálnice tak nepovede dál od dotčených vesnic, tím by se přiblížila Litomyšli, ale odpůrcům se po letech jednání podařilo dotlačit ŘSD k jiným ústupkům. Přibudou protihlukové stěny nebo bude změněn sklon dálnice tak, aby kvůli zářezům či naopak náspům bylo ušetřeno více zemědělské půdy.

Setkání kandidátů  na hejtmana Pardubického kraje na rozestavěné dálnici D35 u Opatovic nad Labem.
Silnice jsou největší problém, shodli se lídři

Právě zábor úrodných polí společně s ohrožením hladiny spodních vod v hlubokých zářezech vadil odpůrcům nejvíc. Zároveň ŘSD přislíbilo pozemkové úpravy parcel výměnou za dálnicí rozdělená pole.

„S tím, že s trasou dálnice nakonec hýbat nebudou, jsme se díky jiným ústupkům smířili,“ poznamenal Chaloupka.

Posun v zablokovaných jednáních přinesla loni i osobní intervence ředitele ŘSD Radka Mádla při jednáních v Litomyšli. Samotná radnice v Litomyšli s dálničním obchvatem problém neměla od počátku, výhrady měly jen okolní obce.

„Nyní čekáme na vyjádření zástupců města, obcí a spolků,“ řekl tiskový mluvčí ŘSD Jan Studecký. Své připomínky ke kompromisnímu memorandu mají všichni poslat do 15. ledna. Teoreticky v únoru by mohlo dojít k podpisu všech stran a poté k zahájení spojeného územního a stavebního řízení.

Úsek kolem Litomyšle je jediným sporným na celé trase D35 z Opatovic nad Labem až do Mohelnice. Začínalo hrozit, že bude dostavěn jako poslední, přitom průtah Litomyšlí je jedním z nejužších hrdel současné přetížené státovky I/35.

Ilustrační foto.
Dálnice D35 u Litomyšle nakonec přece jen dozná změn

D35 mohla být dříve a levněji

Dálnice D35 v úseku mezi Opatovicemi a Časy mohla být hotová o dva roky dříve a o půl miliardy levněji. Soud právě zrušil staré rozhodnutí antimonopolního úřadu, který před třemi lety zrušil výběrové řízení na zhotovitele kvůli drobné a podle soudu nepodstatné formální chybě v dokumentaci. Informoval o tom server zdopravy.cz. „Úřad pro ochranu hospodářské soutěže postupoval příliš formálně a zásadu transparentnosti vyložil s přílišnou tvrdostí,“ řekl mluvčí krajského soudu v Brně.