Program zahájilo dopolední vyhlášení výsledků soutěží a akcí. Následoval hudební pořad „Aby bylo na Zemi milo“ v podání skupiny Vanda a Standa, který sledovali převážně malí posluchači z chrudimských mateřských škol. Během celého dne pak vystoupily například i děti ze Speciální základní školy Chrudim, představilo se loutkové divadlo Ahoj Libora Štumpfa a zazpívaly také chrudimské Klíčenky.

Spojovacím prvkem oslav Dne Země bylo téma ekologie a zdravého životního stylu. Na náměstí proto nemohli chybět stánkaři s výrobky zdravé výživy či přírodní kosmetiky. Jogurty a lahodné sýry z kozího mléka tu například představovala Kozí farma Licibořice. Bezplatnou „ekoporadnu“ zde zase prezentovalo Ekocentrum Paleta. Na náměstí se také soutěžilo. Malé děti se učily třídit odpad do označených sběrných nádob, ty větší si zas mohly vyzkoušet například dojení mléka na stánku Střední školy zemědělské a Vyšší odborné školy Chrudim. Na tomtéž stánku pak menší z návštěvníků obdivovali především živé telátko.

Vlastní zručnost si mohli příchozí vyzkoušet při tváření nádob z hrnčířské hlíny nebo při pokusech o zhotovení vlastnoručních výrobků z vrbového proutí. Techniku pro svoz a likvidaci komunálního odpadu pak prezentovali na náměstí odborníci z Technických služeb Chrudim. Program zakončilo odpolední vystoupení kapely Wječná žízeň.