„Z certifikátu vyúčtování společnosti Asekol vyplývá, že občané našeho města v roce 2012 vytřídili 77 televizí, 187 monitorů a 854 kilogramů drobných spotřebičů. Tím jsme uspořili 60,72 megawatthodin elektřiny, 2 246,24 litru ropy, 285,87 kubíku vody a 3,02 tuny primárních surovin. Navíc jsme snížili nežádoucí emise skleníkových plynů o 14,52 tuny oxidu uhličitého a produkci nebezpečných odpadů o 55,55 tuny," uvedl slatiňanský tajemník Josef Prokš.

„Jsme spokojení s tím, co se podařilo dosud udělat. Chceme pokračovat dál, ale nad formou zatím diskutujeme. Všechno na sebe město brát nemůže," dodal slatiňanský tajemník.

Pozitivně o třídění odpadů hovoří také oslovení starostové dalších měst na Chrudimsku. Ve Skutči na toto téma zpracovávali i anketu. Z výsledků vyplývá, že 36% respondentů odpad důsledně třídí a polovina odpovídajících alespoň využívá kontejnery na papír či plast.

„Lidi se snaží třídit, už se to začíná ujímat. Snažíme se každý rok síť kontejnerů a sběrných míst rozšířit," doplnil skutečský starosta Pavel Novotný.

„Už několik let se v rámci mikroregionu dělá osvětová činnost ve školách. Děti zafungovaly i ve svých domovech, kde rodiče nutí třídit odpad. Neukáznění občané se sice stále najdou, ale obecně se lidé snaží odpad třídit. Je to vidět i na černých skládkách v příkopech, kterých ubylo," dodala hlinecká starostka Magda Křivanová.