Amalthea z.s. je nestátní nezisková organizace, která poskytuje sociální, vzdělávací a terapeutické služby rodinám s dětmi a zajišťuje výkon sociálně-právní ochrany dětí. Podporuje zdravé fungování rodiny, pomáhá řešit problémy tak, aby se předcházelo umísťování dětí mimo jejich vlastní rodinu, podporuje a doprovází náhradní rodiny. Působí na území Pardubického kraje. Amalthea z.s. dále nabízí odborné i široké veřejnosti vzdělávání, informace a osvětu v oblasti systému péče o ohrožené dítě. Zavádí inovativní metody práce s rodinou a dítětem do praxe a podporuje organizace, které se danou oblastí zabývají.

Záštitu převzal radní pro sociální věci a neziskový sektor Pardubického kraje Pavel Šotola. Kromě dětí na semináři vystoupili také odborníci z Ligy lidských práv, Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Klatovy, Latus a Vteřiny Poté.

Kniha vznikla jako součást již končícího projektu organizace Amalthea: O mně se mnou – Úmluva o právech dítěte v praxi, protože ptát se dětí na názor je samozřejmost, které se ale mnoha dětem stále nedostává.

„Dítě v dětském domově je izolované, není dostatečně informované a podporované ve svých možnostech. Chybí individuální přístup a komunikace", komentoval svou přímou zkušenost Radek Laci z organizace Vteřina poté. Téma zjišťování názoru dítěte a jeho zapojování do rozhodování o jeho životě se tak stalo ústředním motivem všech přednášek.
Představení knihy veřejnosti bylo vyvrcholením několikaměsíční práce skupiny dětí z náhradních rodin, které se pravidelně scházely, aby sdílely své příběhy nejprve mezi sebou a pak i „na papíře". Díky jejich otevřenosti a ochotě mluvit se tak podařilo vytvořit autentickou a upřímnou zpověď mladých lidí, kteří to v mnoha ohledech neměli v životě snadné.

„Pak jsme byli v šatně a on to tam jeden kluk řekl ostatním dětem, že jsem adoptovaná, ale zjistila jsem, že kamarád je taky adoptovaný. Pomohlo mi to, že nejsem sama", svěřila se například jedna z autorek.

Na otázku, jaké to bylo, psát tuto knihu, většina přítomných autorů odpovídala, že byli rádi, že mohli svůj příběh sdílet a třeba tak pomoci i dalším dětem z náhradních rodin. Šestnáctiletá mladá dívka vzkazuje: „Zkušenost s matkou mě ujistila, že těžké věci jednou pominou. Že všechno se dá zvládnout a jít dál. Ale taky mi to ukázalo, že dokážu být silná a že, když se budu snažit, dosáhnu svého cíle. Doufám, že z mého příběhu vznikne nějaké poučení, které někomu pomůže najít cestu a jít dál…"

Kniha Život v příběhu je ke stažení na www.amalthea.cz. Amalthea ji bude šířit nejen mezi děti v náhradní rodinné péči, ale i mezi kolegy, kteří s dětmi pracují a zjišťují názor dítěte a jeho potřeby.

Projekt je realizován v Pardubickém kraji a je podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

Kamila Komárková