Nový školní rok dětí nastupujících do 1. třídy zítra zahájí zdejší základní škola slavnostně již čtvrthodinu před osmou. Prvňáčci se dostaví se svými rodiči a přijdou i zástupci lužské radnice.

Ostatní školáci se mohou těšit na výchovný koncert hudební skupiny Marbo, který se uskuteční na zřícenině hradu Košumberk. Přestože je začátek školního roku poněkud „volnější", už od prvního dne mohou děti využít školní družinu i jídelnu.

V samotné budově došlo k poměrně velkým změnám. „Ze šaten zmizely mříže, které nahradily uzamykatelné skříňky. Díky stavebním úpravám se k lepšímu změnily školní dílny. Novinkou jsou nové bezdotykové toalety. Díky nim zmizí oblíbená lumpárna plnění splachovacích nádržek toaletním papírem," usmívá se starosta města Radek Zeman.

Změnu k lepšímu nyní prodělává doskočiště ve venkovním areálu školy, u kterého se zpozdila dodávka, ale práce už spějí ke konci.

Základní škola v Luži vyučuje žáky z města a přilehlých spádových obcí, má všech devět ročníků, tři oddělení školní družiny a vlastní školní jídelnu. Úspěšnost přijetí jejích žáků na střední školy a učiliště byla v loňském školním roce vysoká. Dívky a chlapci zvolili různé obory,jsou mezi nimi budoucí zahradníci, autoklempíři, grafici, elektrikáři nebo autoklempíři. Nejvíc žáků projevilo zájem studovat na gymnáziích.