„Letošní Burza filantropie byla bohatá na zajímavé projekty. V okrese Chrudim je navíc každý rok zapojeno více firem, letos se jich sešlo hned osm. Burza skvěle propojuje výjimečné lidi, kteří mají chuť zlepšovat život na Chrudimsku," zmiňuje Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor, který je i jedním z donátorů dobročinné burzy.

Burzu filantropie pořádá od roku 2011 společně s Pardubickým krajem sdružení neziskových organizací Koalice nevládek Pardubicka. Její ředitelka Jana Machová k fungování burzy uvedla: „Neziskovky na ní prezentují své nápady před zástupci firem a veřejné správy, a ti mohou jejich záměry podpořit finančními, materiálními nebo jinými potřebnými dary."

OCHRÁNCI PŘÍRODY I DŮM NA PŮL CESTY

Díky podpoře donátorů si chrudimské Ekocentrum Ledňáček pořídí nové vybavení a pomůcky, aby mohlo pro návštěvníky připravit nové aktivity a kroužky.

Sportovní oddíl TJ Léčebna Košumberk zřídí nové cyklocentrum pro handicapované, ti tak najdou aktivní vyžití díky ježdění na speciálním tricyklu nebo handbiku.

DOJEZD ZA KLIENTY

Výraznou pomoc získala i Oblastní charita Nové Hrady a spolek Péče o duševní – díky podpoře donátorů si budou moci obě organizace pořídit nové auto a dojíždět za nemocnými a potřebnými, kteří potřebují pomoc.

Centrum J. J. Pestalozziho zrekonstruuje a vybaví svůj Dům na půli cesty v Hrochově Týnci, ve kterém žijí mladí dospělí, kteří opustili dětské domovy a vstupují do vlastního života.

Díky podpoře bude obnovena i činnost Mateřského centra Hlinečánek, které pořádá rozličné aktivity pro rodiny a děti. Zajímavostí je, že Hlinečánek a novohradská charita se na Burze filantropie prezentovaly a uspěly poprvé v historii.

I V DALŠÍCH MĚSTECH

„Tím ale výčet nových dobročinných projektů v Pardubickém kraji nekončí. Na podzim se uskuteční další Burzy filantropie pro okresy Ústí nad Orlicí a Svitavy. I zde můžeme očekávat, že neziskovky připraví nápadité projekty, na jejichž uskutečnění budou mít donátoři chuť přispět.

Díky projektu podpořenému Evropskou unií se Burza filantropie šíří také do dalších krajů. Na podzim tak proběhnou první ostré burzy v Jihlavě, Českých Budějovicích a středočeském Mělníku," dodává za pořadatele z Koalice nevládek Pardubicka Michal Chlumský.