Hasiči a rybáři u obce Vítanov nedaleko Hlinska měli v neděli odpoledně těžký úkol. Odlovit stovky mrtvých ryb. Příčinou úhynu byla podle mluvčí hasičů Venduly Horákové nebezpečná látka, která do řeky unikla. Co se konkrétně stalo a o jakou látku se jednalo ale nelze říci.

„Žádné bližší informace o tom zatím nemáme, odebrali jsme vzorky a provádíme rozbory,“ uvedla tisková mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

Na hladině řeky hasiči prý žádné známky znečištění nezjistili. To potvrdil také starosta obce Vítanov František Navrátil. „Když jsem se byl na místě podívat, nic jsem na první pohled nezpozoroval,“ uvedl redakci Deníku.

Podobné havárie nejsou v regionu ojedinělé:

Na rybníku Dlouhý už uhynuly vyšší stovky ryb. FOTO: Lanškrounsko
Na rybníku Dlouhý u Lanškrouna uhynuly stovky ryb. Rozpadají se jim žábry

"Na hladině nebyly žádné známky znečištění. Hasiči odebrali vzorky vody, ale také uhynulé ryby. I když na hladině nebyly žádné známky znečištění, přesto byly nataženy norné stěny. Pod mostem ve Vítanově byly odchyceny všechny mrtvé ryby," uvedla mluvčí zasahujcícíh krajských profesionálních hasičů Vendula Horáková. 

Podle hospodáře Rybářského svazu Hlinsko Petra Matyáška šla však jedovatá látka pod hladinou řeky a v momentě, kdy se k havárii všichni dostavili, byla už hlavní vlna látek pryč. V této fázi je podle něj téměř nemožné zjistit, kdo havárii zavinil. V úseku se navíc podobná událost už v minulosti několikrát stala.

„Samozřejmě se to děje vždy, když je nízký průtok vody,“ vysvětlil Matyášek. Společnými silami tak rybáři a hasiči odlovili přes 60 kilo mrtvých ryb. „Další tisíce malých rybiček pochopitelně ani odlovit nešly,“ dodal. Podle Matyáška ryby neměly šanci na přežití.

Hasiči museli násilně vniknout do bytu ve druhém patře, aby zachránili muže, který se nacházel uvnitř.
FOTO: Muže vytáhli z hořícího bytu v Hlinsku už téměř bez známek života

Tajemnice Městského úřadu v Hlinsku Marta Nováková vysvětlila, že nyní se na místo dostaví akreditovaná laboratoř. Pravděpodobné však je, že na místě již žádné nebezpečné látky nezjistí, a tak by alespoň částečně mohly posloužit ty, které odbor životního prostředí společně s hasiči odebral v neděli.

Obnova ekosystému v řece nastane podle všeho brzy. „Voda má samočisticí schopnost. To však nic nemění na tom, že po tomto incidentu zahynulo osm druhů ryb a celá věc se dotkne dalších živočichů a rostlin,“ vysvětlil a posteskl si nad tím, že jsou někteří lidé stále schopni takového jednání.