Ostatně, letos uplyne 100 let od památné bitvy u Zborova a vůbec zformování nejpočetnějšího legionářského vojska v tehdejším carském Rusku.

Jak uvedl ředitel skutečského muzea Libor Aksler, do základů pomníčku s pamětní deskou bude uložena prsť ze zborovského bojiště. „Za obvodovým ozdobným řezem bude instalována informační cedulka, který bude obsahovat jména legionářů a další informace přibližující význam pamětního místa,“ poznamenává Aksler.

Vedení Luže nechalo u této příležitosti zpracovat také podrobnou publikaci, která mapuje osudy všech obyvatel Luže a jejího okolí, kteří bojovali v legiích.

Lužský rodák Karel Vlach bojoval v legiích i proti nacistům.
Legionáři v Luži.Zdroj: archiv města
Povědomí o legionářích, kteří pocházeli z Luže a přilehlých vsí, mapuje kniha Jana Bočka, nazvaná velmi výmluvně: Legionáři v Luži, Bělé, Brdě, Dobrkově, Dolech, Domanicích, Košumberku, Rabouni, Radimi, Srbcích, Voleticích a Zdislavi.

Autor tu kromě historických souvislostí uvádí především konkrétní jména, údaje a osudy jednotlivých obyvatel z Lužska, kteří se na straně legií zapojili do bojů první světové války a následně ruské občanské války.

„Knížka se nakonec velmi povedla. Jen tak někdo takhle podrobně nemá historii legionářů ze svého okolí zpracovanou i se všemi dokumenty a fotografiemi. Myslím si, že kdo o legiích v životě neslyšel a naši knížku si přečte, získá o nich výborné informace,“ pochvaluje si lužský starosta Radek Zeman.

Jedním z legionářů, jehož osud popisuje nová kniha, byl například Karel Vlach. Ten se narodil 1892 v Luži. Pracoval jako obchodní příručí, než musel narukovat do rakousko-uherského vojska. V roce 1914 jej zajala srbská armáda. Po její porážce Karel Vlach přežil pochod přes Srbsko a Albánii, kde mu omrzly nohy a lékaři amputovali malíček levé nohy. Na italském ostrově Asinara přežil malárii a tyfus. Ve Francii jako zajatec pracoval na statku nedaleko města Cognac.

Do československého vojska byl zařazen 16. března 1918. Po přeložení do legií bojoval na řece Sommě, kde byl při záchraně spolubojovníka vážně raněn do levé ruky.

Karel Vlach se zapojil během druhé světové války do protinacistického oboje ve skupině „V boj.“ Gestapo jej zatklo v roce 1942 a po tři roky věznilo. Lužský legionář zemřel 25. srpna 1980 v Pardubicích.