Kraj takto v první vlně přerozdělil 4,2 milionů korun.

Smlouvy budou nyní schvalovat zastupitelstva jednotlivých obcí. Například ve Skutči tak budou projednávat příspěvek na pořízení dopravního auta pro SDH Štěpánov. Dobrovolní hasiči v Perálci mohou získat peníze na pořízení motorové pily i s příslušenstvím.

Pardubický kraj také rozdělil část dotací i mezi Červený kříž či vodní záchrannou službu.

OKO NA NEBI

Nového pomocníka pořízeného z krajské pokladny se dočkali také policisté Pardubického kraje, kteří takto získali nový dron za 400 000 korun. Z vlastního rozpočtu jej pak osadí kamerami, které budou schopné snímat obraz i potmě.

„Dron plánujeme použít při pátrání po pohřešovaných osobách, monitorování shromáždění při demonstracích nebo dokumentování dopravních přestupků," uvádí příklady ředitel Krajského ředitelství policie Pardubického kraje Jan Švejdar.

Dron schopný nést až pět kilogramů by tak měl létat například nad silnicí I/35 a sledovat nebezpečně předjíždějící řidiče. Měřit rychlost ze vzduchu zatím technicky není možné.

LEVNĚJŠÍ PROVOZ

I se zátěží vydrží dron ve vzduchu minimálně 45 minut. Pro všechny případy je vybavený padákem a sám se dokáže vrátit na místo, odkud vzlétl, kdyby došlo k poruše na jeho ovládání.

Jak poznamenává ředitel Švejdar, hodina vrtulníku ve vzduchu stojí 20 000 korun, stejná doba u dronu vyžaduje jen dobití baterií.

Podle platné legislativy je však nutné, aby pilot měl dron ve vzduchu stále na očích. To jeho využití omezuje. „Dron zvládne sám prohledat planinu, kterou by jinak pročesávalo 30 policistů. Ty můžeme zatím použít v místech, kam se nedostane," vysvětluje Michal Choutka z Odboru technické ochrany Policie ČR.

Do akce vyrazí nový pomocník zhruba za dva měsíce, než se vyřeší všechny administrativní požadavky, dojdou objednané kamery a policisté vycvičí čtveřici pilotů.