„Do chrudimské Burzy filantropie se letos přihlásilo 13 projektů, donátoři z nich vybrali čtyři, jejichž prezentaci si přejí slyšet na živo. Pátý projekt postoupil na základně hlasování veřejnosti," vysvětluje výběr postupujících Jana Machová, ředitelka pořádající Koalice nevládek Pardubicka.

V Hlinsku se zítra představí sportovní oddíl TJ Léčebna Košumberk, který připravil projekt na zřízení cyklocentra pro hendikepované. Ti se budou moci prostřednictvím sportu zapojit do aktivního života a jezdit na speciálních tricyklech nebo handbiku.

OCHRÁNCI A MAMINKY

Stejně jako před rokem si donátoři vybrali i Klub ochránců přírody Habrov. Před rokem na burze uspěli s plánem vybudování Ekocentra Ledňáček v Chrudimi a to se podařilo zprovoznit. Nyní do něj chtějí pořídit nové vybavení na naučné kroužky pro rodiny.

Na burze se představí i „domácí" Mateřské centrum Hlinečánek, které hledá podporu při obnovení své činnosti – centrum je totiž potřeba vybavit novým nábytkem a potřebami pro vedení kroužků tak, aby mohlo sloužit maminkám s dětmi.

Centrum J. J. Pestalozziho bude usilovat o podporu na zvelebení Domu na půl cesty v Hrochově Týnci, v němž žijí mladí lidé, kteří opustili dětské domovy.

Nováčkem na burze je Oblastní charita Nové Hrady. Ta by si ráda pořídila nové auto, kterým pracovníci charity budou moci jezdit pomáhat do rodin v okolí a řešit jejich nepříznivé životní situace.

Příběhy, které stojí za představenými projekty, si může přijít poslechnout každý. Burza filantropie je totiž veřejnou záležitostí. Podporu projektům lze vyjádřit i velkým potleskem za prezentaci.