Největší potíže má Ronov nad Doubravou, který žádal o dotaci na vybudování čistírny odpadních vod a kanalizace za zhruba 140 milionů korun bez DPH. Město se ještě pokouší přesvědčit ministerstvo životního prostředí, aby přehodnotil zamítavé stanovisko řídicího výboru Operačního programu Životní prostředí, šance jsou však minimální. „Nevíme, jak bychom jinak pokračovali. Je to neřešitelná situace,“ řekla místostarostka města Hana Culková.

Před rozhodnutím stojí i Chrast u Chrudimi, kde kanalizace dosud neexistuje v části Podlažice. Její výstavba by stála 55 milionů korun, což je bez dotace nad možnosti města se zhruba 3100 obyvateli. Podle starostky Martiny Lacmanové musí o dalším postupu rozhodnout zastupitelé.

Nejdále zatím dospěl Heřmanův Městec, který plánoval vybudovat za 38 milionů korun kanalizaci Na Průhoně a v Barákově ulici. „Průhon se z projektu vydělil, letos se bude dělat s přispěním chrudimských vodáren. Na Barákovu sami nestačíme, zkusíme získat dotaci z programů českých ministerstev,“ řekla místostarostka Zdeňka Sedláčková.

Pozadí neúspěšných žádostí o dotace je u všech tří měst stejné. Evropa nechce dotovat projekty, na nichž bude následně vydělávat soukromá firma. V Ronově, Chrasti i Heřmanově Městci provozuje síť Vodárenská společnost Chrudim vlastněná rakouskou firmou Energie AG.