Chci začít s dietou ještě teď, než bude jaro. Potřebuji shodit nějakých 5 kg dolů. Nepočítám, že bych ve svém věku 45 let získala postavu jak Twiggy. Ale cítím se dobře, když mám při své výšce 166 cm váhu do 70 kg. Doporučíte mi i nějaké cvičení? Jen upozorňuji, že žádná sportovkyně nejsem, kamarádka mě zatím marně přesvědčuje, abych chodila do fitness centra. Čtenářka

Váš postoj je velmi rozumný. Člověk by neměl chtít za každou cenu být štíhlý, když je mu nadváha dána do vínku, obvykle geneticky. Jde o to udržet se v rozumném rozmezí, aby těch kil navíc bylo jen málo. Ani britská modelka Twiggy nezůstala ve svých nynějších 62 letech tou hubeňoučkou modelkou.

Už jsem to ve své rubrice psal několikrát, že základem redukční kúry je vždy dieta. Aktivní tělesné cvičení je určitě zdravé a prospěšné pro posílení svalů, ale obvykle je výdej kalorií při cvičení zanedbatelný. Chůze je asi nejideálnějším cvičením pro ty, kteří nejsou zvyklí na pravidelnou tělesnou zátěž. Návštěva posilovny či aerobiku je vhodná pro ty jedince, kteří se cvičení věnují. Z hlediska výdeje energie je důležitá rychlost chůze. Čím rychleji totiž jdete, tím více energie vydáváte. Na druhou stranu se zase dříve unavíte, což znamená, že vydržíte vydávat energii kratší dobu. Při běžné chůzi spalujeme přibližně 3 kalorie za minutu, při ostré chůzi je spotřeba energie třikrát vyšší. Proto je dobře si postupně natrénovat rychlou chůzi a věnovat se jí každý den. Třeba začít chodit do práce i z práce domů po vlastních nebo si najít jiný důvod, kam chodit každý den pěšky. Ale naučit se chodit rychle. Pokud každý den ujdete hodinu pěšky rychlou chůzí, shodíte tím za rok 10 až 12 kilogramů. Při pomalé chůzi ve stejném rozsahu jen kolem 4 kilogramů. Není však účelem jít rychle, abyste byla za 15 minut vyčerpaná. Měla byste najít kompromis, tedy ani lehké procházky, ani závodní chůzi.

Kromě hubnutí působí rychlá chůze blahodárně na krevní oběh. A na kondici samozřejmě také, protože při rychlé chůzi se zapojí mnohem více svalů. Ono se to svalové zapojení projeví i na postavě, zpevníte si nejen stehna a hýždě, ale také břicho. Rychlá chůze je taková, při které zdoláte jeden kilometr za necelých 8 minut. Abyste měla porovnání: při běžné chůzi ujde člověk jeden kilometr za 10 až 15 minut a na druhé straně je závodní chůze, kdy k překonání kilometrové vzdálenosti je potřeba 4,5 minuty. Vy buďte na těch 8 minutách, to je optimální. Pro začátek je dobré střídat rychlou chůzi s oddechovými úseky, kdy jdete pomaleji. Půl minuty ostře, půl minuty normálně. A ty úseky rychlé chůze postupně prodlužovat na úkor chůze pomalé. Ideální v přírodě, ale koneckonců se dají použít i trenažéry v posilovně. Tam si můžete s kamarádkou během chodícího cvičení popovídat.

Vaše dotazy pro dr. Středu posílejte na adresu redakce nebo e-mailujte přímo na dr.streda@gmail.com.