Osvobozující čin se uskutečnil nedaleko rozhledny Bára v rekreačních lesích na Podhůře. Ministr přijel s rodinou a způsobně, jak se na šéfa rezortu životního prostředí sluší, nechal auto na parkovišti a vystoupal na kopec pěšky.

Tam už ho přivítali zástupci Pardubického kraje, města Chrudimi a další účastníci vypouštění vyléčených ptáků na svobodu.

Tomáš Chalupa se nejprve pozastavil nad jednou z informačních tabulí, kterých je v městských lesích několik. Přečetl si, že byl známý vynálezce lodního šroubu Josef Ressel lesníkem, toto povolání ho totiž živilo. „On je rovněž vynálezcem lisu na víno, což já osobně kladu před lodní šroub," usmál se poslanec a chrudimský místostarosta Jan Čechlovský a s jeho slovy většina přítomných pánů ochotně souhlasila.

Poté, co skupinka doprovázející ministra přišla k rozhledně Bára, Josef Cach ze Záchranné stanice hendikepovaných zvířat začal se svými pomocníky z auta postupně vyndávat jedenáct dravců.

„Většinou měli poranění křídel. Absolvovali léčbu a nějakou chvíli rekonvalescenci. Nyní se mohou vrátit zpět do přírody," řekl Josef Cach.

Ptáky postupně vypustili do vzduchu hosté slavnostní chvíle a její závěr umocnilo předání šeku na pětadvacet tisíc korun, který záchranné stanici věnoval ministr Chalupa .

Zdroj: Youtube