Prostory, ve kterých se v celách tísnilo i deset seniorů, prošly první etapou rekonstrukce, která je změnila k nepoznání. "Cíl, který jsme si předsevzali, tedy rekonstruovat třetí nadzemní podlaží na prezentační prostory pro návštěvníky, se podařilo splnit," říká projektový manažer hradu Petr Tejkl s tím, že pilotní expozice bude pojednávat o historii panství Rychmburk.

Rychmburk přivítá první návštěvníky 22. května. Kromě zmíněné výstavy jim k dispozici budou recepce, dětský koutek, toalety i občerstvení. "Stále je ale ještě dost detailů, které je třeba dořešit, vyrobit nebo instalovat, ať se jedná třeba o nové polstrování židlí v hudebním salonu nebo instalaci historizujících závěsů na okna. Wifi připojení, které je již funkční nejen na nádvoří hradu, ale i v dětském koutku, je v současné době nezbytností," doplňuje Petr Tejkl.

Roman Branda, mistr provozu chemie v Elektrárně Ledvice, je i mistrem v chytání sumců. Všechny „veleryby“ se po vyfocení opět dočkají svobody.
Podívejte se na kapitální úlovky. Na háčku skončila trofejní štika i obří sumec

Nová turistická atrakce s sebou přináší i možné problémy se zvýšením dopravy v obci. „Naším cílem je využít turistický potenciál objektu, ale zároveň neztížit život místním obyvatelům. Zadali jsme si proto vypracování dopravní studie, která by měla ve dvou etapách vést k tomu, že vytipujeme optimální značení cesty k hradu, možnosti parkování či uložení kol a zklidnění historické části obce, která je památkovou zónou,“ řekl starosta Předhradí Zdeněk Mikšovský.

Proces opouštění hradu

Návštěvníci se mohou k Rychmburku dostat i vlakem, obec má svou železniční zastávku. Její nevýhodou je pro méně pohyblivé turisty vzdálenost, jde asi o dva a půl kilometru, tedy asi půl hodiny pěší chůze. Zastávka má nyní novou fasádu. "Od poloviny června bude jezdit nový vlak na trase Žďárec u Skutče – Polička se zastávkou v Předhradí, a pokud bude zájem, přidáme příští rok ještě jeden pár vlaků. Nově tudy bude jezdit od konce května i cyklobus mezi Poličkou a Hlinskem,“ uvedl 1. náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.

Hrad Rychmburk sloužil desítky let jako domov pro seniory a poté pro osoby s duševním onemocněním. Proces opouštění hradu byl zahájen v roce 2015. „O změně poskytovaných služeb pro klienty hradu jsme začali přemýšlet už v roce 2013,“ zavzpomínal radní kraje pro sociální péči Pavel Šotola. „Ačkoliv se může zdát, že život na hradě může nabízet romantické bydlení, pro potřeby poskytování moderních pobytových sociálních služeb bylo takové prostředí zcela nevyhovující," dodal.

Vojáci vzdali hold válečným veteránům během po stopách odbojáře Alfréda Bartoše.
FOTOREPORTÁŽ: Vojáci běželi po stopách odbojáře Alfréda Bartoše

Pobytové služby pro osoby s mentálním a kombinovaným tělesným postižením prošly během posledních dvaceti let v Pardubickém kraji velkou změnou. Původně bylo v ústavních zařízeních v kraji 920 lůžek ve velmi špatných životních podmínkách. Výjimkou nebyly pokoje s 10 až 16 postelemi, společným sociálním zařízením pro mnoho klientů a pevným režimem. V některých zařízeních byla pouze jedna toaleta pro dvacet lidí.