„Jsem ráda, jak výběrové řízení dopadlo a věřím, že s příchodem nového ředitele nastanou změny,“ říká vedoucí Památníku Ležáky Kamila Chvojková. Konkrétně má na mysli stálou expozici, která v současné podobě existuje už dvanáct let a je zastaralá. Minulé vedení rovněž žádala i o doplnění vzdělávacích programů, ale nebylo jí vyhověno. Přestože nyní Eduard Stehlík v Lidicích řeší personální záležitosti, do Ležáků si v příštím týdnu cestu najde.

„Budeme na informační schůzce mimo jiné jednat i o pietní vzpomínce k 78. výročí vyhlazení osady Ležáky, která se uskuteční 21. června,“ dodala Kamila Chvojková. Na otázku, zda se aktu letos zúčastní hlava státu, dosud nemůže konkrétně odpovědět. „Pozvánku jsme na Hrad zasílali už vloni,“ dodává.

Narovnání napjatých vzahů

Jarmila Doležalová, nyní už jediná z přeživších sester Šťulíkových, věří společně se svou dcerou Jarmilou v narovnání napjatých vztahů.

„Víte, maminka se v Ležákách v poslední době necítila dobře. Když jsme žádaly o to, aby maminka mohla 28. října 2018 za své blízké, další ležácké oběti a za tetu Jeřábkovou (roz. Marii Šťulíkovou zesnulou v roce 2018 – pozn.aut.) vysadit v Ležákách stromy svobody, dostalo se nám příkrého odmítnutí. A o rok dříve, když jsme chtěli při pietní vzpomínce postavit prodejní stolek s našimi knížkami, také jsme byly odmítnuty – přitom šlo o kousek soukromého pozemku. To, že se při pietním aktu prodávala zmrzlina a alkohol, zjevně bývalému vedení nevadilo,“ říká Jarmila Doležalová ml.

Protože je autorkou čtyř knih o Ležákách a má o jejich historii velkou povědomost, snad nejvíc jí v minulosti bylo líto chyb, které se objevily na webu Památníku Lidice a Ležáky. „Byly jich skutečně stovky – zejména v datech narození a úmrtí. I přes moje nesčetná upozornění se nikdo ani nenamáhal databázi opravit. Věřím, že teď bude všechno jinak,“ dodává spisovatelka.

Policisté cvičili zásah proti střelci. Foto: Policie ČR
Policisté cvičili zásah proti střelci ve škole