V nedávno otevřených Klášterních zahradách předvedl přípravu tříchodového italského menu. „Podle mého odhadu se na kuchařské umění našeho hosta přišlo podívat více než čtyřista lidí.,“ řekl pořadatel akce Ivan Pištora.

Večer se v chrudimském hotelu Fortna uskutečnilo grilování s Emanuelem. Hosté měli příležitost ochutnat rozličné italské sýry, grilované cukety a lilky, báječný hovězí pupek, chobotnici a další zajímavá jídla. Charismatický Ital vybízel hosty k degustaci, vysvětloval, jaké suroviny je třeba používat a proč je důležité pro grilování vybírat uleželé hovězí maso zaručující šťavnatost a křehkost.

Poté Emanuel Ridi vydražil svůj kuchařský oděv – bílý rondon. Licitátorem s paličkou na maso v ruce se stal starosta města Petr Řezníček a společně získali pro rodinu malého Tomáška z Chrudimska, která se ocitla ve velké životní krizi, celkem devět a půl tisíce korun.

Návštěvníci Klášterních zahrad si v úterý užili vaření s italským kuchařem Emanuelem Ridi. Pozvaní hosté dostali v Hotelu Fortna manželů Zavadilových velkou dávku chuťových zážitků večer při grilování na terase. Poslanec Jan Čechlovský, starosta města Petr Řezníček a jeho zástupce Miroslav Tejkl, podnikatelé, obchodní partneři a přátelé hlavního pořadatele Ivana Pištory, ředitele chrudimské pobočky UniCredit Bank Czech Republic, a.s. měli příležitost setkat se s Emanuelem Ridi, ochutnat jeho dobroty a dozvědět se recepty a užitečné kuchařské rady.

V rámci degustačního menu se podávaly telecí plátky s tuňákovou pastou, mozzarela z buvolího mléka s rajčátky Datterino, grilovaná chobotnice v balzamikové omáčce, steak z hovězího pupku nebo domácí vepřová italská klobása, která se dá jíst i syrová. Na grilu byly k mání cukety, lilky, rajčata anebo baby brambůrky.

Důležitou součástí společenské akce se stala dražba rondonu bílé barvy, který Emanuel Ridi ochotně věnoval na pomoc rodině malého Tomáška, jež se ocitla v těžké životní krizi. Nakonec se halena s osobním věnováním ocitla v rukou vítězné dvojice, jež za ni byla ochotna zaplatit sedm a půl tisíce korun. Další dva tisíce korun jako bonus věnoval Tomáškovi pár, který do poslední chvíle o Emanuelův rondon bojoval.

Setkání s italským kuchařem také absolvovala předplatitelka Chrudimského deníku Petra Dušánková. Svůj zážitek pečlivě zadokumentovala a její reportáž brzy přineseme.

Příběh malého Tomáška

Tomášek je 9 letý chlapec, kterého do krizového centra přivedla jeho maminka po traumatické události v lednu 2011. Tomášek byl svědkem pokusu o vraždu, když se jeho otec pokusil zabít nového přítele jeho maminky Láďu. Tomášek se nejprve snažil vlastním tělem chránit těhotnou maminku a nakonec se mu podařilo proklouznout do vedlejší místnosti a zavolat policii.

Po této události začal Tomášek trpět nočními můrami a děsy. Proto matka Tomáška přivedla do Krizového centra (KC). Zde společně s psycholožkou Tomášek zpracovává traumatický zážitek, který prožil, pomalu se zbavuje strachu a nočních můr, postupně se vyrovnává s tím, že jeho otec provedl takovýto čin.

Díky zraněním, které při napadení utrpěl, je Láďa dlouhodobě na nemocenské. Celé rodině se tímto finančně dost přitížilo, Tomáškovi se také na jaře narodila sestřička Sofinka. I přes prožitý šok jsou matka i Sofinka v pořádku. Nyní rodina žije z rodičovského příspěvku a nemocenské. Jakoukoli podporu, která by byla možná, rodina uvítá… proto se UniCredit Bank rozhodla uspořádat symbolickou dražbu, do které pan Ridi věnuje jednu ze svých kuchařských pomůcek a výtěžek dražby bude věnován rodině malého Tomáška.

PaeDr. Pavel Tvrdík, ředitel Pestalozziho centra o.p.s.
Ing. Ivan Pištora, Partner UniCredit Bank