„Je na tom mnohem lépe, než když přišla do útulku. Veterinářka nyní povolila adopci. Rosi dvakrát neposlouchá, bude ji třeba ještě trochu vychovat. Je to lumpík, ale hodný a milounký. Problém by s ní být neměl," řekla vedoucí útulku Denisa Škvrňová.

Podle ředitele Technických služeb Chrudim Zdeňka Koláře do dvou měsíců půjde fenka k adopci. Před pracovníky útulku nyní stojí úkol vybrat nového majitele. Fotografie ztýrané Rosi v médiích zapříčinily vlnu solidarity a žádosti o adopci se množily.

„Když vyšlo najevo, že Rosi nedostane žádné peníze přímo a že se na adopci bude čekat čtyři měsíce, spousta lidí to odřekla. V tuto chvíli máme tři hlavní zájemce, kteří jeví dlouhodobou iniciativu. Mezi nimi budeme pravděpodobně vybírat," doplnila Denisa Škvrňová.

„Budeme se snažit vybrat adoptivního pána v okolí, aby nad fenkou měla co nejbližší dohled naše veterinářka. Druhý aspekt bude prostředí, do kterého by měla fenka přijít. Ideální by byl domek se zahradou, kde bude mít klid," řekl Zdeněk Kolář.

Během dubna se na speciálním účtu na pomoci fence Rosi vybralo 700 tisíc korun. Tato suma psovi, potažmo jeho novému majiteli nezůstane a peníze se po dohodě rozdělí.

„Z účtu útulku budeme Rosi hradit veterinární péči, aby bylo vidět, kam peníze jdou. Část použijeme na vybudování oploceného výběhu pro kočky, který bychom z rozpočtu jen těžko zaplatili. A něco zůstane v rezervě, kdyby se k nám dostal nějaký zraněný pes, abychom mu uhradili léčbu," řekl ředitel technických služeb.

Zbylá část peněz byla přerozdělená na pomoc dalším útulkům po celé zemi, například na úhradu lékařských zákroků.

LUKÁŠ VANÍČEK