„Od první třídy jsem chtěla být učitelkou. Lásku k matematice a fyzice jsem získala od svého učitele na základní škole. Velmi pozitivní pro mne je, že žáci mne nominovali do této soutěže, ačkoli učím pro ně ne vždy oblíbené předměty, tedy matematiku a fyziku,“ sdělila Eliška Vokáčová. 

S nápadem přihlásit svou třídní učitelku do soutěže přišli studenti třetího ročníku vyššího gymnázia. „O anketě jsem se dozvěděla od své sestry. Máme paní učitelku rádi, a tak jsem se domluvila se spolužáky, že ji přihlásíme. Potřebovali jsme sto podpisů, ty se nám podařilo obstarat za jednu desetiminutovou přestávku, “ sdělila Kristýna Wilderová.

Alena Schillerová.
Kraj: Řešení navrhované ministryněmi nechá mnoho sociálních služeb na holičkách

Do 26. ročníku ankety Zlatý Ámos přihlásili žáci a studenti 68 pedagogů základních a středních škol. V regionálních kolech jich nakonec soutěžilo 58. Do druhého kola postoupilo 15 učitelů z celé republiky. Ve finále se utkalo šest pedagogů včetně, hlinecké učitelky. V každém kole na pedagogy čekaly zajímavé úkoly.

Vybrané předměty

V nominační přihlášce museli studenti sepsat příběh ze zážitků se svou učitelkou. Dál jejich cesta vedla do reprezentačních prostor Senátu České republiky, kde měli tři studenti deset minut na představení učitelky zajímavou formou – zvolili vtipnou báseň o jejich společném životě ve škole i mimo ni, svým vystoupením ji doplnil i výborný mim, student Matěj Plíšek. V tomto kole získala Eliška Vokáčová titul Ámos Pardubického kraje.

Druhé kolo se uskutečnilo na ministerstvu školství, kam Eliška Vokáčová přivezla tři studenty vybrané předměty, které měly charakterizovat ji a její vztah s žáky.  Jejím úkolem bylo porotě vysvětlit, co tyto předměty symbolizují. „Trojúhelník je často používanou školní pomůckou. Zároveň jeho vrcholy ukazují, kam žáci směřují, a také že by měli vždy jednat přímo. Volejbalový míč odkazuje nejen na moji lásku k tomuto sportu, ale představuje i dokonalost koule a připomíná, že se má hrát fair-play ve sportu i v životě. Posledním předmětem byl sáček s čajem. Ten představuje společně strávené chvíle při vánočních posezeních a také připomíná událost, kdy jsem čaj vařila studentům, kteří se vrátili promrzlí z rozdávání stužek na podporu nemoci AIDS,“ popsala své vystoupení oceněná učitelka, která se probojovala mezi šest nejlepších. Semifinalisty soutěže přijal na Pražském hradě i prezident Miloš Zeman.

Ilustrační foto
Záchranáři budou lépe připraveni na krizové situace

„Jsem moc rád, že máme v našem kraji pedagogy, kteří se dokáží prosadit nejen za katedrou, ale také v prestižních soutěžích. Paní učitelka Vokáčová je toho důkazem. Byl bych rád, kdyby takto šikovných kantorů bylo na našich školách co nejvíce,“ řekl Bohumil Bernášek.