Léto s sebou kromě tepla přináší i sezonní nemoci. Jednou z nich je syndrom ruka, noha, ústa, se kterým si ani někteří lékaři nevědí rady. Přitom je to velmi prosté.

„Je to poměrně časté onemocnění zejména v letních měsících. Je vysoce nakažlivé. Přenáší se kapénkově i cestou orálně-fekální. Inkubační doba je do čtyř dnů, maximálně do týdne," říká o nemoci chrudimská dětská lékařka Věra Ždímalová.

Jako neštovice

Syndrom ruka, noha, ústa se projevuje podobně jako neštovice.

„V ústech se vytvoří afty a na kůži se objeví puchýřky. Ovšem není to všude po těle jako u neštovic. Nemoc se jmenuje podle místa, kde se puchýřky dělají na dlaních, hřbetech rukou a ploskách nohou. Puchýřky mohou prasknout, ale na rozdíl od neštovic po nich nezůstanou strupy," popisuje symptomy lékařka.

Silně nakažlivé

Na nemoc zatím neexistuje účinný lék. Věra Ždímalová je však klidná: „Nemoc většinou po týdnu sama odezní. Maximálně lze posilovat imunitu vitamíny, ale ty nemoc nevyléčí. Skutečně nejlepší obrana je vyhýbat se místům, kde se nemoc vyskytuje. Mnohé maminky však na tento zákaz nedbají."

Nemoc se dá chytnout skutečně kdekoliv: na plovárně i v autobuse. I když je nemoc častá, epidemie zdaleka nehrozí. „Nemocnost je malá, děti jsou na výletech, ale minimálně dvě až tři děti mi denně ordinací projdou," dodává chrudimská lékařka.

LUKÁŠ VANÍČEK