Pořízené záběry umísťuje Karel Dvořák na sociální síť. Odezva bývá různá. Někteří mu spílají, že ukazuje město v nepěkném světle, jiní mají pocit, že se fotograf nespravedlivě opírá do zdánlivé nečinnosti některých úředníků.

„Moje fotky ale neslouží ke kritice radnice ani městské policie. Chápu, že ne vše se dá dobře uhlídat. Realita je navíc taková, že zdaleka ne všechen nepořádek se nachází na pozemcích města. Mnohdy jde o soukromé parcely nebo plochy ve vlastnictví různých institucí,“ vysvětluje Karel Dvořák. Přesto podle něj má smysl na takové věci poukazovat. „Třeba se někteří nakonec chytí za nos a pozemek si uklidí,“ říká fotograf.

Podle Karla Dvořáka je spoluviníkem současného stavu věcí také obyčejná lidská nevšímavost. „Lidé si o nepořádku řeknou mezi sebou, trochu si přitom zanadávají, ale jen malá část z nich vezme třeba mobilní telefon a snímky odešle na příslušná místa. Pokud se ale právě tohle nebude dít, tak se toho v našem okolí moc nezmění,“ přemítá Karel Dvořák.

Fotograf připomíná, že pro Chrudimáky je už od března loňského roku zdarma k dispozici webová aplikace s všeříkajícím názvem Všímálek. S její pomocí mohou lidé snadno a rychle nahlásit místo s černou skládkou, s rozbitou lavičkou nebo třeba s nefungujícím veřejným osvětlením. Místo stačí jen jednoduše vyfotit pomocí chytrého telefonu a informace se pak pomocí aplikace, i s krátkou informací a umístěním závady zašle přímo městskému úřadu. Ten se pak prostřednictvím technických služeb postará o nápravu. Pro ty, kteří nemají chytrý telefon, připravili tvůrci aplikace speciální formulář na webových stránkách města.

Vrchní strážník chrudimské městské policie Lukáš Dvořák ale potvrzuje, že městská policie obdrží přes Všímálka jen minimum informací. „Většinu podnětů máme z vlastní pochůzkové činnosti a z přijatých telefonátů. Věnujeme se všem hlášením. Co se týče třeba často zmiňovaných autovraků, jeden ze strážníků byl dokonce pověřen jejich trvalým sledováním. Zmíněný strážník pak komunikuje s úředníky radnice, aby vraky co nejdřív zmizely. Hned to ale nikdy nebude, protože musíme dodržovat zákonné lhůty,“ dodal Lukáš Dvořák.

Jáchym Tadeáš Adámek (4,74 kg a 54 cm); 19.2. v 0:31; rodiče Petra a Josef; Vojtěchov; sourozenci Lucie 16 let a Dalibor Adam 11 let.
OBRAZEM: Právě jsme se narodili