„Horecký rybník má 36 hektarů a lovíme jej vždy po dvou letech. My, rybáři, říkáme 'po dvou horkách'. Lovíme tu hlavně kapra pro vánoční trh, ale je tu i velký podíl vedlejších druhů ryb, jako je tolstolobik, štika, amur, lín nebo candát. Žije tu i bílá ryba: cejn, okoun atd. Plánovaný výlovek Horeckého rybníka činí 350 metráků kapra. To je v přepočtu asi pět metráků této ryby na hektar, což značí přibližně republikový průměr. Jiných ryb je tu váhově přibližně deset procent z tohoto množství," přidává pár čísel Oldřich Holcman, ředitel podniku Rybářství Litomyšl.

Mnozí uvítali možnost zakoupení čerstvě vylovené ryby přímo na hrázi rybníka. Kapr tu přišel na 70 korun za kilogram, ve výběrové hmotnosti na 78 korun. Koupili si ho tu například Chrudimáci František a Květa Pluhařovi. „Cena je tu patrně o něco nižší, než v obchodech," pochvaloval si František Pluhař.