V tomto městě pod Železnými horami před třemi lety zahájilo činnost Rodinné centrum Třemánek. Toto zařízení vzniklo z podnětu rodičů a za pomoci Městského úřadu v Třemošnici.

Do tohoto rodinného centra chodí maminky s dětmi ve věku krátce po narození až do jejich tří let. Pravidelně sem zavítá kolem třinácti dětí a po završení tří let věku děti přestoupí do mateřské školky. Pro ty nejmenší a jejich rodiče bývá v Třemánkovi na úterní a čtvrteční dopoledne připraven zábavný program.

Při zahájení letošního „školního roku" a malé oslavě přítomné děti dostaly malou sladkost. V úterý zde děti společně s rodiči tvoří drobné keramické předměty, ozdoby, malují a začínají se věnovat umělecké činnosti. Ve čtvrtek zase cvičí s rodiči, hrou se učí první říkanky a krátké písničky. Děti také pomalu začínají malou formou mini divadelního představení poznávat pohádkové bytosti, ale hlavně si hodně hrají.

„ Je to také především o výměně názorů, poznatků o výchově děti, jejich nemocí a vzájemném předávání zkušeností," sdělila mimo jiné vedoucí RC Třemánek v Třemošnici Veronika Černilová.

„Ráda sem chodím, vyměňuji si zde názory na výchovu dětí, ale také moje dcera Laurinka chce mít svoji společnost mezi novými kamarády. Já jsem již předtím navštěvovala RC Třemánek. Se syny jsem do Třemánku chodila od 1,5 roku věku kluků a bylo to ideální. Děti si zde vyhrají, poznají nové kamarády a poté společně nastupují do mateřské školky. Také se naučí samostatnosti a trochu povinnostem," uvedla Jaroslava Smutná. Podobný názor měla také maminka malé Vendulky Lucie Lipenská.

Pavel Kalina