Ukázky letecké i pozemní techniky doprovázelo již od dopoledních hodin vystoupení baviče Vladimíra Hrona, který před svým pozdějším odjezdem dokonce nastoupil jako pasažér do jednoplošníku, aby se alespoň na několik minut také pokochal pohledem na Chrudim i na její okolí z výšky. „Je to nádhera, každému takový pohled doporučuji," vybízel bavič k vyhlídkovému letu i přítomné diváky. A někteří se nenechali příliš pobízet, vždyť desetiminutový výlet do oblak přišel při této příležitosti na přijatelných 300 korun.

U kokpitu vystaveného dvojplošníku jsme zase zastihli lídra krajské kandidátky ODS a starostu Horního Jelení Petra Tupce (na snímku). Ani on se netajil svým obdivem k letectví. „Z výšek mám respekt, ale v letadlech se nebojím. Jako pasažér totiž plně důvěřuji leteckým konstruktérům, mechanikům a pilotům," svěřil se s úsměvem kandidát. Pak ale na chvíli zvážněl. „Při pohledu z letadla vypadá svět jinak, problémy se z výšky vytrácejí. Po dosednutí ale vidíte, že je stále co zlepšovat. A tak si nakonec řeknete, že je dobré občas létat v oblacích, ale důležitější je stát pevně oběma nohama na zemi," přemítal Petr Tupec.

V Chrudimi si ale kromě dospělých návštěvníků přišly na své také děti. Třeba při ukázkách armádní výzbroje a výstroje, při prezentaci zvířat z městského útulku, při soutěžích a hrách uvnitř leteckého hangáru nebo při odpoledních seskocích parašutistů. A nic na tom nemohlo změnit ani místy notně uplakané počasí.