Před odjezdem na dovolenou by proto každý majitel domu či bytu neměl zapomenout na základní pravidla požární bezpečnosti, aby se z klidné dovolené nestalo doslovné peklo.

„Když na delší dobu opouštíte byt, zkontrolujte, zda jsou vypnuty všechny tepelné spotřebiče, zda nezůstal zapnutý sporák nebo žehlička. Pokud můžete vyprázdnit i ledničku a mrazák, od kterých také hrozí riziko požárů, je nejlepší centrální vypnutí elektrického proudu. Při odchodu zhasněte všechna světla. Doporučujeme také odpojit televizor od antény," uvádí mluvčí hasičů Vendula Horáková základní poučky, jak předcházet tomu, aby v domácnosti neusedl červený kohout.

Majitelé domácnosti by měli zavřít všechna okna, neboť prudký déšť může napáchat škodu nejen v bytě samotném, ale voda může protéci k sousedům. Silný náraz větru také může okno rozbít a padající střepy zranit kolemjdoucí.

OKNA OHROŽUJÍ CHODCE

„Kolem domu upevněte volně ležící předměty (truhlíky, zahradní nábytek, kusy plechu apod.), při silném větru by mohly odletět a ohrožovat okolí. Pro případ, že by došlo například k prasknutí vodovodní nebo odpadní trubky, je vždy dobré domluvit se s někým ze sousedů a nechat u nich rezervní klíče. Hasiči se dostanou všude, ale oprava dveří také není zadarmo," poznamenává Vendula Horáková.

Podle jejích slov také není od věci nechat v bytě telefonní číslo, například na lednici, aby bylo možné majitele kontaktovat, pokud by k něčemu došlo.

Lze se také domluvit se sousedem, aby se tu a tam stavil a doma vyvětral. Díky tomu nebude usedlost či byt na první pohled dlouhodobě opuštěná, což může odradit i případné zloděje.

„Statisticky nejčastěji se na vzniku požárů podílí lidská nedbalost, zanedbání bezpečnostních pravidel, kouření, zakládání ohňů v přírodě. V domech nebo bytech jde nejčastěji o technické závady, často právě na topidlech nebo elektrospotřebičích. Nebezpečná je hra dětí se zápalkami," uvádí tisková mluvčí hasičů.

NEBEZPEČNÝ TÁBORÁK

Opatrnost platí i pro manipulaci s ohněm ve volné přírodě, neboť i drobná jiskra může v suchém letním vedru napáchat neskutečné škody. Například za nedodržení zákazu vypalování trávy hrozí pokuta až ve výši 25 000 korun.

„Požár může způsobit i rozžhavený výfuk (katalyzátor) automobilu, který se dostane příliš blízko suché trávy či jiných hořlavin. Proto pozor na parkování v přírodě. Nikdy nerozdělávejte oheň pod větvemi stromů, na pasekách, v blízkosti křovin, ve vysoké trávě, poblíž zemědělských plodin a stohů," dodává Vendula Horáková s tím, že při teplém a suchém počasí je lepší oheň v přírodě nebo na volném prostranství vůbec nerozdělávat.