Z korun stromů v chrudimském sídlišti U Stadionu i v dalších městských lokalitách v těchto dnech zmizela mnohá havraní hnízda. Město je nechalo shodit.
„Důvodem povolení tohoto zásahu jsou opakované stížnosti občanů, kteří v uvedených lokalitách bydlí. Lidé si stěžují na velký hluk v době hnízdění havranů a silné znečištění okolí hnízd trusem," uvedla mluvčí radnice Sylva Drašnarová.

„Ptáci ale jako by změnu nechápali, mnohde zatím dál posedávají mezi holými větvemi," sdělil nám včera svůj postřeh jeden z obyvatel zmíněného sídliště u Stadionu, když předtím pozorně sledoval koruny stromů nově zbavené typických černavých propletenců.

Shoz hnízd havrana polního se týká i Škroupovy ulice, Školního náměstí, parku u Centrálu, sídliště Rozhledna, stejně jako hřbitovů U Václava a u Svatého Kříže nebo zahrady Domu dětí a mládeže. Shazována jsou jen nově postavená hnízda z letošního roku, která jsou ještě prázdná, případně i prázdná hnízda z loňského roku.

Na chrudimském území je jedna z největších hnízdních kolonií havrana polního v České republice. Část havraní populace hnízdí na vysokých stromech v parku Střelnice, který byl vyhlášen přírodní památkou Ptačí ostrovy.

Havrani však postupně rozšiřují svá hnízdiště i mimo tuto lokalitu, a to například právě do sídlišť, kde v průběhu let dorostly dostatečně vysoké stromy.
Ornitolog František Bárta nicméně připomíná, že by bylo nespravedlivé hodnotit havrany jen negativně. „Ano, jsou to hluční ptáci a působí například i dílčí škody zemědělcům na čerstvě osetých polích. Jako všežravci však tito ptáci vykonávají i funkci jakési přírodní zdravotní policie. Likvidují totiž i mršiny uhynulých zvířat, aniž by přitom sami šířili jakékoliv na člověka přenosné nemoci," doplnil František Bárta.