Po jednání s farmářkou na jejím plačickém statku to řekl vedoucí vyjednávacího týmu Michal Frankl z Úřadu vlády. Spor o pozemky se vleče už 16 let. Dálnice zatím končí tři kilometry před Hradcem.

„Dosáhli jsme shody o textech smluv. Musíme ještě počkat na znalecký posudek ohledně cen,“ řekl Frankl po více než dvouhodinovém jednání. Znalci mají ocenit pole, které statkářka se státem vyměňuje. Frankl předpokládá, že vláda by měla do 23. dubna smlouvy k projednání dostat. Termín stanovila vláda v únoru ve svém harmonogramu pro získání pozemků.

Smlouvy ale podepsány nebyly. Frankl řekl, že jakmile bude hotov znalecký posudek, budou moci být smlouvy parafovány.

Původně měly být smlouvy s farmářkou Ludmilou Havránkovou dojednány již ve čtvrtek. Odsunutí jednání Frankl zdůvodnil návštěvou amerického a ruského prezidenta.

Havránková se k jednáním nevyjádřila. Po rozloučení s vyjednavači odešla zpět do domu a na žádosti novinářů o vyjádření nereagovala.

„Dohodli jsme se, že tu informaci přijdu říci já,“ řekl vedoucí vyjednávacího týmu Michal Frankl z Úřadu vlády. U jednání byl přítomen i hradecký primátor Otakar Divíšek (ODS) a další zástupci státu i farmářky, chyběl pouze vládní zmocněnec pro stavbu D11 Ivo Toman. Podle jeho asistentky Kateřiny Nohavové odjel na zahraniční dovolenou.

Dohoda státu s farmářkou spočívá v tom, že Havránková za své tři hektary na trase D11 dostane od státu jiné tři hektary s finančním dorovnáním podle znaleckých posudků. Navíc statkářka dostane dalších 130 hektarů státních pozemků do nájmu. Ty jí budou na úkor jiných farmářů přiděleny za 60 hektarů, jež má nyní farmářka v pronájmu a přes něž povede dálnice.

Je to však stále menší precedent než dohoda, jež byla na spadnutí vloni a kterou Fischerova vláda nakonec odmítla: Za deset hektarů tehdy potřebných pozemků 250 jiných, ačkoliv v součtu v nižší hodnotě. Havránková podle dřívějších informací bude za pronajatá pole Státnímu pozemkovému fondu platit obvyklý nájem. Pole by Havránková měla mít v pronájmu asi na 15 let a s přednostním právem odkupu.

Kvůli dohodě s farmářkou bude zmenšen a o kilometr přesunut dálniční sjezd do Hradce. Bagry by na pole Havránkové mohly vyjet letos v říjnu. Pokud by se dohod nedosáhlo do 23. dubna, bude farmářka vyvlastněna.

(čtk, kim)