Stavební utváření města Heřmanův Městec představuje pestrý kaleidoskop urbanistických forem, které se vzájemně liší podle toho, v jaké dobové, politické a hospodářské půdě vznikaly. Bohužel některé nenávratné zásahy a demolice v období socialismu navždy odstranily malebná zákoutí i uliční sítě, a to nejvíce v okolí židovské synagogy. Tím byla značně omezena možnost vrácení ducha židovské komunity, která ve městě násilně zanikla.

Oceňoval jsem, když se po ukončení socialistického zřízení začalo s opravami domů a hlavně se objevila celá řada aktivit, které vycházely a reflektovaly zdejší kulturu. Dobrým příkladem jsou měšťanské domy na Náměstí Míru a Masarykově náměstí, domky v lokalitě „Na Haldách" a na konci Havlíčkovy ulice.

Bohužel ani po revoluci se v komplexních otázkách nedařilo. Projevilo se to zejména některými naprosto nevhodnými novostavbami nerespektujícími původní charakter města. Příkladem jsou stavby v okolí synagogy, které narušují autenticitu tohoto místa.

Současné koaliční seskupení složené ze spolků Heřmani, Živé město a Herout se jednoznačně shodlo na nutnosti vypracování strategického plánu rozvoje města s cílem stálého zlepšování životních podmínek nejenom občanů města, ale i jeho návštěvníků. Tímto úkolem se zavázali koaliční partneři svým voličům ve svých programových prioritách v oblasti řízení města. Na úterý 20.9.2016 od 16:00 hod. proto zve vedení města společně s autory projektů širokou veřejnost do budovy MěÚ na prezentaci studie dopravního terminálu a představení urbanisticko-architektonické koncepce města.

Vybudování dopravního terminálu, logicky v blízkosti vlakového nádraží, je první vlaštovkou koncepčního řešení dalšího celkového rozvoje města. Pro město a jeho obyvatele je postupné řešení dopravy prioritou, jelikož stále se zhoršující dopravní přetíženost v centru města je již nyní na hranici únosnosti. Jde nám o to, aby se lidé v Heřmanově Městci cítili dobře a spokojeně.

Otakar Volejník, místostarosta města