V katastru obcí Jeníkov, Kameničky i v katastru města Hlinska už bylo zvýšené napadení zaznamenáno. Odbor životního prostředí hlineckého městského úřadu proto vydal upozornění pro vlastníky všech lesů. Vyzývá je v něm ke kontrole porostů a k tomu, aby v případě jejich napadení kontaktovali pověřeného lesního hospodáře.

„Rozlohu zasažených lokalit zmapovánu nemám, ale třeba ve zmiňovaných Kameničkách už jsou napadeny stovky krychlových metrů dřeva," upozorňuje Petr Uher z hlineckého odboru životního prostředí. „Vlastníkům lesů doporučujeme, aby své porosty kontrolovali nejlépe v týdenních až desetidenních intervalech. Nástup kalamity totiž může být rychlý. Jestliže půjdete do lesa teď, nemusíte nic vidět. Nezpozorujete například jiné zbarvení stromů ani jiné známky napadení. Když se ale do toho samého lesa vypravíte třeba za týden, stromy už se mohou loupat a jehličí může padat. Tehdy se už ale kůrovec může snažit proniknout zase do jiného lesa," vysvětluje Petr Uher.

Lesníci ve střehu

Majitelům více jak 50 hektarů lesa zákon přímo ukládá, že si musejí zvolit a platit vlastního lesního hospodáře. Jsou ale i takoví lidé, jimž patří třeba jen půl hektaru lesa a sami žijí na druhém konci republiky. U nich kontrolu provádí pověřený odborný hospodář určený státem. Ten však nemusí uhlídat desítky až stovky roztříštěných porostů v doporučených časových intervalech. „Proto nyní apelujeme především na samotné vlastníky," dodává Petr Uher.

O kůrovci mluví i ředitel městských lesů Chrudim Zdeněk Odvárka. „Nejde o kalamitu, jako například na druhé straně Českomoravské vrchoviny, ale kůrovec už i na Chrudimsku ve značné míře stromy napadá. Honíme ho, kde se dá," konstatuje ředitel.