Náklady na práci a materiál si vyžádaly částku přesahující 1,5 milionů korun, na jejímž uhrazení se podílel Pardubický kraj, ministerstvo kultury, hlinecká radnice a nezanedbatelný podíl financí pochází i od samotných věřících.

Vedení hlinecké farnosti uspořádalo během uplynulého půl roku sedm sbírek, které završil koncert během uplynulého víkendu s dobrovolným vstupným, jehož výtěžek také putoval na opravy.

„Jednou měsíčně jsme po nedělní mši vyhlásili sbírku na střechu kostela. Takto se nám podařilo vybrat přes 300 tisíc korun, což je opravdu mimořádné," říká hlinecký farář Vladimír Novák.

Stoletá zpráva

Opravy kostelních věží bývají velmi často také exkurzem do historie, neboť se v makovičkách často ukrývají zapečetěné schránky s poselstvím od dávných správců svatostánku pro budoucí generace. Ani kostel Nanebevzetí Panny Marie nebyl výjimkou a v báni se ukrývalo měděné pouzdro, které obsahovalo listinu z rok 1913, kdy se patrně naposledy věž opravovala.

„Můj předchůdce popsal stav farnosti a tehdejší světové dění. Přidali jsme tam proto i naše poselství pro další generace současný stav farnosti, starosta do schránky přidal zprávu o aktuálním dění v Hlinsku a popsali jsme také současnou politickou situaci v Evropě," vysvětluje hlinecký farář.

Oba dokumenty od sebe sice dělí 102 let, ale je až neuvěřitelné, jak si je světové dění podobné.

„V roce 1913 zbýval rok do začátku první světové války a naši předchůdci popisovali hlavně velmi napjatou situaci na Balkáně mezi slovanskými nádory a Turky. Když obě listiny porovnáme, jsou si až znepokojivě podobné," poznamenává Vladimír Novák.

Kam dál?

Nová měděná krytina na střeše září do dálky.

Ačkoliv teprve nedávno skončila další z etap oprav hlineckého svatostánku, už se objevují první nápady, kam pro příští léta upřít svoji pozornost. Například na zvonici visí starý zvon, který je po křtitelnici druhý nejstarší v kostele, ale je puklý a špatně pověšený, proto se na něj nedá zvonit. „Myslíme si, že by to i pro město mohlo být přínosné. Další úvaha o budoucích opravách je kostelní portál, který by si ji už zasloužil. Spravujeme také farnost ve Včelákově a střecha tamního kostela je také ve špatném technickém stavu," dodává hlinecký farář.