„Většina našich občanů závod toleruje a naopak se na něj těší. Nikdo nepřišel na úřad s žádostí, aby byla trasa odkloněna od naší obce a jejích místních částí. Lidé říkají, že se rádi na rallye přijdou podívat," uvedla starostka Mladoňovic Ivana Blehová.

Stejnou zkušenost má i stolanská starostka Petra Stará. „Závod sice letos nejede přímo přes naši obec, nicméně lidem nevadí. Je to určitě zpestření a pěkná podívaná," říká starostka.

Podobný vstřícný postoj panuje na celé trase automobilové soutěže. „Výjimkou je jedna obec, kde lidé projevili nesouhlas. Pořadatelé operativně zareagovali a změnili trasu tak, aby přes tuto vesnici závodní auta nejela," potvrdil včera místopředseda Mikroregionu Chrudimsko Roman Málek.

V tuto chvíli je uzavřen seznam startujících posádek. Letošního ročníku se jich zúčastní šedesát osm. Je mezi nimi i Chrudimák Martin Kučera s vozem Toyota Celica 2,0 Gti. „Ještě ve středu stálo auto na špalcích, tak Martinovi držme palce, aby je stihl dát do kupy," usmál se Málek.

Letošní novinkou bude retro závod. Přihlásilo se na něj šest posádek a diváci budou mít příležitost vidět při akci Wartburg 353, Škodu 120 nebo jaguar.

Pořadatelé varují diváky před vážným nebezpečím, které jim při nedodržení bezpečnostních zásad hrozí. Lidé by měli dbát pokynů pořadatelských služeb, udržovat dostatečný odstup od vozovky, nepřebíhat ji a nestát na místech pod úrovní trati. I když budou v sobotu obce zavřené, neznamená to, že by bylo zamezeno příjezdu vozidel záchranky, hasičů nebo policie. V případě nenadálé události pořadatelé závod na nezbytně nutnou dobu přeruší.

Mapa trati Mogul Rallye Železné hory 2012

Harmonogram Mogul Rallye Železné hory 2012