Dalším hrdinou našeho fotoseriálu o obyvatelích chrudimských parků je holub hřivnáč (columba palumbus). Je to pták veliký jako holub domácí, hřbet má tmavě šedohnědý, kostřec modrošedý, krk je červenavě hnědý a na stranách krku má bílou skvrnu. Při letu je vidět bílá příčná křídelní páska. Samice a samec se navzájem neliší, mláďata pouze nemají bílou skvrnu na krku. Létá rychle, při vzletu plácá křídly a také za toku létá vlnivým plácavým letem. Jeho hlasový projev je známé vrkavé „hú rkú-ku-ku“. Hojně hnízdí v lesích všech typů, v západní Evropě též ve městech. Hnízdo je talířovitá stavba ze suchých větviček v korunách stromů. Samice snáší 2 bílá vejce na kterých oba rodiče sedí po dobu 16 - 17 dní a mláďata poté krmí též oba rodiče po dobu 4 týdnů. jeho poravou jsou především semena, zejména bukvice a žaludy, méně plži a bobule. Holub hřivnáč je částečně tažný, v oblastech s mírným podnebím zůstává i přes zimu, přezimuje většinou v jižní a západní Evropě odkud se vrací na přelomu února a března a odlétá v srpnu až září.