Někteří obyvatelé města se domnívají, že se otřesy z prahů přenášejí na okolní domy a staticky je narušují. Schody ale mají i početné zastánce. Ti oceňují, že se díky svérázným retardérům výrazně snížila rychlost projíždějících aut a tím se zvýšila bezpečnost chodců v centru města, čímž tyto umělé nerovnosti výborně plní svůj hlavní a jediný účel.

Odpůrci stávajícího řešení teď nicméně mohou připojit svůj podpis pod petici organizovanou městským zastupitelem Richardem Herbstem. „Rozdal jsem několik archů mezi lidi, které znám, a ti teď sbírají podpisy. Archy lze podepsat i v prodejně kávy a čaje v dolní části Resselova náměstí,“ upřesňuje Richard Herbst. Podepsané archy chce výtvarník 6. března předložit starostovi města Františku Pilnému na jeho plánované schůzce s občany města.

Zastánci schodů, mezi něž patří i místostarosta města Aleš Nunvář, připomínají, že kromě hlediska bezpečnosti je nutné zvážit také náklady na případné předláždění většiny Široké ulice.

„Kdybych viděl odborný posudek, že je narušena statika domů, tak bych vše důkladně zvážil. Tuto informaci ale nemám, takže si myslím, že současné řešení plní svůj účel,“ míní Aleš Nunvář.

Ilustrační foto
Loutkářské okénko: Muzeum na veletrhu cestovního ruchu