Předvánoční čas milovníci lyžování využívají k prvním letošním radovánkám na sněhu, kterého napadlo v horách už dostatek.

Postupně se otvírají vleky a lanovky v jednotlivých skiareálech. Na Černé hoře v Janských Lázních jsou otevřeny sjezdovky Ford, Černohorská, Anděl, Protěž, Pod kabinou a Sport 1 (8,8 kilometru), na tratích je přitom 80 až 120 centimetrů sněhu. Od soboty bude zahájen denní provoz v lokalitě za Lesním Domem – vlek Sport Formánek 1. Do Štědrého dne se jezdí za ceny vedlejší sezony, celodenní permanentka dospělého přijde na 490 korun.

Skiareál Špindlerův Mlýn od soboty zahajuje hlavní sezonu, celodenní permanentka pro dospělého stojí 700 korun. Ve Svatém Petru je v provozu modrá sjezdová trať, propojka Hromovka a dolní hank na černé sjezdovce. Jezdí lanovka na Medvědín a v provozu je lyžařský vlek na Horních Mísečkách. V sobotu začíná večerní lyžování na Hromovce.

Za levnější jízdné

V plném proudu je zimní sezona v Peci pod Sněžkou. Na vysněžených a upravených sjezdovkách je 50 až 110 centimetrů sněhu. Jezdí se na Bramberku, Zahrádkách i na Javoru. Až do 23. prosince se jezdí za ceny vedlejší sezony, na Štědrý den zdarma.

Gratis se bude 24. prosince jezdit i v lyžařském areálu Skiport ve Velké Úpě. Do té doby za ceník vedlejší sezony. Lanovka a lyžařské vleky včetně večerního lyžování právě dnes zahajují provoz.

Skoro metr sněhu leží na sjezdovkách v lyžařském areálu Herlíkovice u Vrchlabí. V provozu je čtyřsedačková lanovka na Žalý a dva vleky. Denně je zde v provozu také Dětský park. V celém areálu se jezdí za ceník vedlejší sezony až do Štědrého dne.

Na Arrakisu v Prkenném Dole se ve všední dny nejezdilo, sobota a neděle ale bude opět patřit lyžařům. „Jestli pojedeme následující pondělí a úterý, ještě nevíme. Možná je ještě využijeme k zasněžování. Od středy ale určitě jedeme každý den. Už teď jsou tu ale podmínky vynikající. Leží zde od půl metru do metru přírodního i technického sněhu,“ potvrdil Tomáš Ticháček. Hlavní sezona začíná až 25. prosince, takže je ještě dost příležitostí lyžovat za nižší ceny.

Zahajují sezonu

Zahájení lyžařské sezony v Harrachově se koná zítra u dolní stanice lanovky v centru. Celodenní program zahrnuje například koncert kapely Děda Mládek Illegal Band a předváděcí akce.

Včera naposledy byl v částečném provozu skiareál Rokytnice nad Jizerou, od dnešního dne jede už i lanovka na Lysou horu. Za denní jízdné 500 korun. „Zítřek bude patřit slavnostnímu zahájení sezony. To provede v 10 hodin u lanovky Lysá hora Krakonoš, nebude chybět ani doprovodný program. V Horních Domcích bude jízdné za stovku,“ doplnila Renata Žalská. Hlavní sezona začíná ve Studenově zítra, v Horních Domcích od neděle.
Provoz dnes večerním lyžováním zahajují skiareály Šachty ve Vysokém nad Jizerou a Kamenec v Jablonci nad Jizerou. O víkendu pojede i vlek Kozinec v Jilemnici.

Mimo Krkonoše

Lyžuje se také mimo Krkonoše. Jezdí se v Petříkovicích u Trutnova, zítra poprvé se rozjede radvanický vlek v Jestřebích horách. Na sjezdovce je kolem půl metru sněhu a podmínky jsou velmi dobré. „Pak už pojedeme klasicky každý den, vždy od 9 do 16.30. Středa, pátek, sobota pak je navíc večerní lyžování od 17 do 20 hodin. Ceny zůstávají stejné jako v loňské sezoně,“ potvrdil provozovatel Miroslav Mádr.

V provozu je i vlek na Zvičině, od dnešního dne začíná denní provoz. Vždy od 9 do 16, ve středu, v pátek a v sobotu můžete lyžovat i od 17 do 21 hodin. Se zahájením provozu počítají od soboty také v Mostku. „Na svahu je od 20 do 25 centimetrů sněhu. Máme to uježděné a doufáme, že ještě něco připadne. O víkendu to ale chceme spustit,“ potvrdil za provozovatele TJ Mostek předseda organizace Václav Strejc.

Aktuální stav běžeckých tratí zveřejníme zítra.