Prvních pět kačenek českých našel na Hlinecku amatérský mykolog Jiří Laštůvka už 15. března. „Jsou ještě hrozně maličké,“ hlásil tehdy. Od té doby ale houby povyrostly a v porostech jich začalo přibývat. „Dvanáct kačenek a prvních šest ucháčů,“ hlásí nyní Jiří Laštůvka po aktuální obhlídce svých oblíbených houbařských míst.

Pozor ale na záměny! Zatímco ucháč obrovský je jedlý, jeho menší souputník ucháč obecný je mírně jedovatý. Ucháče obecné je navíc možno snadno zaměnit za jedlé a v kuchyni vysoce ceněné smrže, takže příležitostní houbaři by se před konzumací těchto jarních druhů hub raději měli poradit s odborníky či alespoň se svými zkušenějšími houbařskými kolegy.

Kačenky české jsou považovány za vyhlášenou lahůdku. Základní kuchyňskou úpravou je jejich orestování na pánvi zakončené krátkým podušením.