V bučinách roste Hřib dubový – Boletus reticulatus, v borovinách se objevuje Hřib borový – Boletus pinophilus a ve smíšených lesích se objevuje Hřib kovář – Boletus erythropus. Všechny tři druhy jsou jedlé, jen malinko připomenu, aby se všechny modrající hřibovité druhy déle tepelně zpracovávaly. Některým jedincům mohou tyto houby přivolat zažívací potíže.
V polovině května zaznamenávám vzácnější nálezy hub, jako například Kališník obecný – Helvella acetabulum, Kořenovec žlutavý – Rhizopogon obtextus, se řadí mezi jedlé houby, ale pro jeho vzácnější druh, houbu nesbíráme. Čirůvka májovka – žlutá forma – Calocybe gambosa var.flavida a krásné hnízdo Zvonkovek – Tarzzeta sp. Tento druh nám přesně určí mikroskop.
V nynějších dnech je veliké sucho. Lesní potůčky a mokřady vysychají, což není dobrá zpráva. Jestliže do týdne nezaprší, je letošní houbařská sezona ohrožená. Podle meteorologů má v nejbližších dnech trochu zapršet, takže naděje trvá.
Salát z dubáků
300 g hřibů dubových, 100 g tvrdého sýra, 1 tatarka, plnotučná hořčice, 2 stroužky česneku, ocet, sůl. Houby uvaříme v mírně osolené vodě s česnekem a octem. Nakrájíme je a smícháme s nahrubo nastrouhaným sýrem. Přidáme tatarskou omáčku, hořčici a dochutíme solí. Podáváme s čerstvým pečivem.
Jiří Laštůvka „Kudláček"