Ještě donedávna to kvůli suchu vypadalo, že nasbírání většího množství jednotlivých druhů hub pro přípravu kvalitní expozice nebude snadné.

„Nakonec to ale dopadlo snad až překvapivě dobře. Sice jsem nachodil po lese spolu se svými přáteli desítky kilometrů, ale pro výstavu se nám podařilo zajistit okolo stovky jedlých i nejedlých druhů. Nejoblíbenější hřibovité houby tak doplní například množství klouzků, ryzců, holubinek, čirůvek nebo pavučinců,“ uvádí autor výstavy, hlinecký amatérský mykolog Jiří Laštůvka.

Houby však na Chrudimsku zdaleka nerostou všude. „Byl jsem se ve středu podívat u Miřetic a také u Majlantu, ale našel jsem tam jen nějakou tu křehutku a bělochoroše. Pro výstavu se mi hodí i tyhle kousky, ale běžného konzumenta takové druhy moc nezajímají,“ pokračuje Jiří Laštůvka. „Potom jsem byl u Žumberku, kde jsem už našel zhruba deset druhů. Mezi nimi i jednoho křemeňáka, ale z hřibovitých druhů už nic dalšího. Když to shrnu, tak houbaření v nižších nadmořských polohách okresu stále nic moc. Ve čtvrtek jsem se tedy vrátil na Hlinecko a to byl velký rozdíl! Prošel jsem si okolí Hamerské přehrady a bez většího úsilí jsem sesbíral okolo padesátky druhů. Včetně hřibů různých druhů a velikostí. Sice už to není taková paráda jako před třemi týdny, kdy jsem za pouhé dva dny nasbíral přes dva tisíce hřibů, ale je vidět, že tady stále rostou,“ konstatuje Jiří Laštůvka.

Hlinecký amatérský mykolog strávil v tomto týdnu v lese několik dnů od ranních sedmi hodin až do pozdního odpoledne. V pátek pak vybrané plodnice spolu se svými přáteli aranžoval ve studnickém kulturním domě. V sobotu začala výstava, která je přístupná po oba dva dny v době od 9 do 17 hodin.

Návštěvu výstavy by si neměli nechat ujít například ti houbaři, kteří chtějí začít sbírat další druhy hub k následnému kuchyňskému využití. „Na místě bude přítomný odborník, mykolog Aleš Vít z České mykologické společnosti. Kdo bude stát o zasvěcené informace, ten je během výstavy určitě dostane,“ ujišťuje Jiří Laštůvka.