Staré známé pravidlo zní, že bychom měli sbírat jen ty houby, které bezpečně známe.

Experimentování může mít nedozírné následky. Nevyplatí se ani houby v lese ochutnávat, jak tvrdí někteří mudrlanti. Protože jedovaté houby nemusí být hořké a jejich chuť může být překvapivá. Houby se nemají ani sbírat do igelitu. Mohou se zapařit , což pro jejich další úpravu není dobré. Určitě je pro sbírání vhodný proutěný koš.

„Letos jsme v souvislosti s otravou hub nezaznamenali žádný vážný případ. Šlo zejména o drobné nevolnosti. Byla tu jedna větší epizoda, kdy skupina lidí, na přelomu července a srpna, snědla smaženici. Následně měli zažívací potíže, které připisovali otravě. Šlo však o planý poplach,“ řekl vedoucí lékař oddělení urgentní medicíny hradecké fakultní nemocnice Jaromír Kočí.

Nevolnost tedy může vzniknout i špatnou tepelnou úpravou hub. Pokud se houbaři rozhodnou pro přípravu smaženice, teplota oleje by měla dosáhnout 130 a více stupňů s dobou přípravy ales– poň deset minut.

Ve vodě se pak mají houby vařit deset až patnáct minut. Určitě není dobré jíst syrové houby. Možná jen pravé hřiby. Avšak ochutnat pouze v malém množství.

V chladničce lze pokrm z hub nebo nasbírané houby skladovat maximálně dva až tři dny.