Na mnoha místech české republiky houby nerostou, na některých ano. Nemůžu tvrdit, že houby rostou ve velkém, ale při každém výšlapu do terénu košík přinesu. Samozřejmě se jedná o místa, kde tutově vím, že by se mohl některý druh houby objevit. To vše nasvědčuje i tomu, že v tuto dobu startuje růst ryzce smrkového Lactarius deterrimus. Navštívím jednu známou houštinu a nestačím se divit. Je zde na stovky ryzců, všech velikostí. Větší plodnice mají velkou červivost, menší jsou OK.
Též se v tomto období daří, roste Ryzec syrovinka Lactarius volemus. V jedné známé malé bučině, se letos urodilo přes sto plodnic a bude bučina rodit nadále. Roste velké množství holubinek. Z hřibovitých druhů hub se opět začínají rozrůstat všechny druhy křemenáčů, hřibů hnědých a kovářů. Vše o čem píši, roste spíše ve vyšší nadmořské výšce. V nižších výškách se houby dají nalézt, ale jen tam, kde více pršelo, nebo kdo má tutová místa.
Od přítele Dalibora Marounka mi přišel skvělý recept na tatarák ze syrovinek, tak se o něj podělím. Je to totiž velmi luxusní záležitost.
Tatarák
0,5kg ryzců syrovinek, 1 cibule, sójová omáčka, worcester, kečup, sůl, pepř, pažitka, petrželka, 1 vejce.
Syrové syrovinky pokrájíme a rozemeleme na masovém strojku, meleme na tácu abychom, zachytili šťávu, co vytéká. Promícháme s kečupem, sójovou omáčkou, worcesterem, sůl, pepř. Na talíři vytvoříme bochánek, uděláme jamku, nalijeme žloutek, posypeme pažitkou a petrželkou, přidáme posekanou cibuli, servírujeme na topinkách.
Jiří Laštůvka „Kudláček", Hlinsko