Partnerství se školou ze slovenského Prešova se v chrudimské SOŠ a SOU obchodu a služeb občas odráží dokonce i ve skladbě denního jídelníčku. „Včera se kupříkladu podávaly pirohy plněné brynzou, prešovský vrabec a kološvárské zelí s vařenými brambory," dokládá ředitel chrudimské školy Jaroslav Kořínek.

„Právě v tomto týdnu je u nás na výměnné stáži skupina slovenských žáků oboru kuchař. Žáci a pracovníci školy tudíž mají možnost v naší jídelně ochutnat z nabídky tradičních slovenských jídel, jež společně připravují žáci obou škol pod vedením a dohledem pedagogů z Chrudimi i z Prešova," pokračuje Jaroslav Kořínek.

Chrudimská škola spolupracuje se Strednou odbornou školou obchodu a služieb Prešov od roku 2006. „Kontakt se zahraničím je důležitý jak pro odborný rozvoj žáků, tak pro možnost vzájemného srovnání a získání nových zkušeností. Při spolupráci se Slováky přitom v podstatě odpadá jazyková bariéra," pokračuje ředitel.

Partnerství české a slovenské školy se rozvíjí zejména v oblasti vzájemných výměnných žákovských praxí. Každoročně, a mnohdy i nadmíru úspěšně, se Chrudimští účastní i mezinárodní cukrářské soutěže Sweet Cup Prešov, kterou pořádají právě její slovenští partneři. 

Žijete v česko slovenské rodině? Přátelíte se se Slovákem. Máte na Slováky vzpomínky z vojny? Patří Slováci do okruhu vašich spolupracovníků? Napište nám o tom na adresu chrudimsky@denik.cz