Svatostánek sportu pod širým nebem za zhruba milion korun by měl být hotový už na začátku května. Pro nejmenší tu vznikne hřiště na zelené ploše s několika certifikovanými herními prvky pro děti. Vedle bude stát umělý trávník lemovaný dřevěnými mantinely.

Funguje po celý rok

Doslova vyřádit se na něm budou moci milovníci mnoha druhů sportů, neboť plocha je vhodná pro rekreační tenis, nohejbal, volejbal a po stranách budou stát i brány na fotbal. Nicméně ani v zimě tato plocha nezůstane bez využití, neboť podle hroubovického starosty Marcela Samka bude možné ji zalít vodou a vytvořit ledovou plochu pro hokej nebo bruslení.

„Chceme dát prostor lidem, kteří mají zájem o sportování a nemají čas jezdit do okolí, aby měli možnost se sportu věnovat přímo v obci," poznamenává starosta Samek.
Nicméně kromě sportoviště pamatuje vedení Hroubovic také na nejstarší obyvatele, neboť již před časem zakoupilo starý vybydlený dům a nyní jej rekonstruuje tak, aby v něm brzy vznikly dvě bezbariérové garsonky a byt o velikosti 1+1 pro držitele průkazu ZTP.

Bydlení pro seniory

„Nepřišlo nám zajímavé bourat staré a stavět nové, tak jsme našli způsob, jak pro tento dům najít využití. Jestli vše půjde v plánu, v listopadu už by se mohli nájemníci nastěhovat," říká Marcel Samek.

Jak dál poznamenává, o nové bezbariérové bydlení už projevily zájem tři zdravotně postižené osoby. Nicméně touhu po vlastními bydlení mají také „zdraví" lidé. A pro ně by měl být určený další projekt, který se v Hroubovicích zvažuje.

„Vesnice vymírají a mladí se stěhují do měst, tak bychom pro ně rádi vytvořili alternativu. Pokud třeba pracují v Pardubicích, chtěl bych, aby zůstali bydlet u nás v nějakém startovacím bytě. České dráhy už posadily na trať nové, moderní vlaky, a tak si myslím, že dopravní spojení z Chrasti do Pardubic už je celkem fajn. Až si vydělají první milion, mohli by si v Hroubovicích koupit i nějakou nemovitost," usmívá se starosta Samek.

Potřebná technika

Renesanci zažívá v Hroubovicích také místní sbor dobrovolných hasičů, který byl za minulého vedení obce rozpuštěn a nyní se na začátku roku znovu zformoval.
Hroubovičtí dobrovolní hasiči však k požárům či na soutěže v hasičském sportu zatím vyjet nemohou. Důvod je prostý – nemají s čím.

„Můj předchůdce sbor rozpustil a vybavení rozprodal, takže budeme muset všechno nakoupit. Z rozpočtu obce to nepůjde úplně snadno. Mám informace, že by Pardubický kraj mohl pomoci. Budeme za to velice vděční," poznamenává starosta a s výzvou se obrací na sbory v okolí.

„Kdyby nějakému sboru přebývala funkční technika a nevěděl, co s ní, měli bychom o ní zájem," dodává Marcel Samek s tím, že do budoucna by rád ve vesnici vybudoval také novou hasičskou zbrojnici.