Největší sbírku organizuje po celém regionu oblastní spolek Českého červeného kříže Chrudim.

„Dnes ráno jsem rozesílal e-mail všem starostům, na jehož základě se začínají ozývat z různých obcích, že plánují udělat sbírku. To, co vyberou, budeme svážet naším vozidlem," řekl předseda výkonné rady oblastního spolku Českého červeného kříže Chrudim Vratislav Příhoda.

Potřebné věci mohou Chrudimští nosit do sídla oblastního spolku v Městském parku. Dveře sběrné místnosti jsou otevřené od sedmi hodin ráno do osmi večer.

V Hlinsku pod hlavičkou Červeného kříže organizuje sbírku materiální pomoci Centrum Jana XXIII. Přímo do centra mohou dárci nosit své příspěvky až do soboty.

„Na výlepové plochy jsme umístili plakáty, rozesílali jsme informace o sbírce e-mailem i pomocí přátel," uvedla dobrovolnice Jitka Pešková, která pomáhá sbírku organizovat. Sbírka se ve středu uskutečnila i v Bojanově.

Ve spolupráci s pardubickou organizací Rescueinfo uspořádali sbírku také dobrovolní hasiči z Proseče. Do jejich hasičské zbrojnice mohou ve čtvrtek lidé nosit potřebné věci až do sedmé hodiny.

„Registrujeme také, že porůznu vzniká spousta i soukromých sbírek materiální pomoci. Podle mě to však není dobré řešení. Velké organizace, které vyslaly své lidi do terénu, mají přehled o aktuální poptávce. V Mělníku nyní například potřebují 400 dek. Já ale nyní nemůžu začít sbírat deky, protože než jich seženu dostatečný počet, už je shánět nebudou. Máme tedy vytipováno to, co se nejčastěji potřebuje," doplnil Vratislav Příhoda.

Sbírku pořádá ronovský Junák i třemošnická radnice

K pomáhajícím radnicím, sborům dobrovolných hasičů atd. se připojilo též středisko Junáka v Ronově nad Doubravou. Junáci začali s materiální sbírkou na pomoc lidem postiženým povodní ve čtvrtek a ukončí ji v pondělí 10. června. Předmětem sbírky konané ve skautské klubovně jsou dezinfekční prostředky, lopaty, košťata, odpadové pytle, balená voda, čisticí a prací prostředky, kbelíky, hadry na podlahu, rukavice apod. Darovat lze i peníze, za něž bude materiál zakoupen.

Humanitární sbírku pořádá i město Třemošnice ve spolupráci s Českým červeným křížem Chrudim. Sběrným místem je v tomto případě Městská knihovna Třemošnice, kam lze věci nosit do 13. června ve všedních dnech od 7.30 do 17 hodin (mimo polední přestávku 12 12.30 hod.) a v sobotu od 9 do 11 hodin.Vybírá se totéž jako v Ronově, Třemošničtí ale výčet doplnili také o krémy na ruce, ručníky, vlhčené ubrousky, kapesníky, deky a balené trvanlivé potraviny (konzervy, paštiky, sušenky). (man)

Další sběrná místa
Orel - Obecní úřad Orel
Dřenice - Obecní úřad Dřenice
Bylany - Obecní úřad Bylany
Třibřichy - Obecní úřad Třibřichy

Všechna tato místa mají provozní dobu od středy do pátku.

Klešice- Obecní úřad Klešice otevřeno pátek 17:00 19:00, neděle 9:00 11:00

Chrudim - Jazyková škola, Školní náměstí 11 (vchod vedle Muzea barokních soch)
Můžete přispět materiálními prostředky v podobě čistících prostředků, pytlů, hadrů, lopat, košťat, kbelíků, gumových rukavic a jiných potřebných věcí včetně jako např. oblečení a drobné vybavení domácností.
V První soukromé škole jazyků v Chrudimi bylo zřízeno OFICIÁLNÍ sběrné místo na pomoc postiženým povodněmi.
Termín: 10 - 12. 6. v době 9,00 - 15,00 hod (po telefonické domluvě, je možné domluvit i jiný termín)
Kontaktní osoba: Jiří Kubeš (605 735 898)