Batika a zvonáče

Většina lidí se tehdy řídila tím, čemu se dnes říká módní trend. „Já jsem v letech 85-87 lítal po ulici v batikovaných kalhotách vlastnoručně upravených na mámině šicím stroji. Původně byly bílé a patřily k lékařskému mundúru. Byl jsem v úpravách tak dobrý, že mi parta kamarádů stála frontu u toho stroje a já za stovku na počkání šil a společně jsme pak batikovali. Fialová byla vrchol," vzpomíná na léta osmdesátá čtenář Pavel Míček.

Chrudimačka Jana Kubantová souhlasí, podle jejích slov byl výběr v obchodech hrozný a když přišlo „nositelné" zboží, hned ho měly prodavačky pod pultem pro známé. „Když se prodávaly rifle, stála na ně tříhodinová fronta a na každého se rozhodně nedostalo. Pamatuji se také na zvonové kalhoty čím větší zvony od kolena, tím modernější. Hitem byla pogumovaná šusťákovina -šily se z ní bundičky do pasu, protože v obchodech byly jen bundy pod zadek s lampasy na rukávech. A bylo toho víc, třeba pletené svetry ve tvaru kimona, do nich se nosil rolák. Kdo měl mamku pletařku,ten se měl. Svého času byly v módě i háčkované plédy, ,bez nich se neobešly téměř žádné plesové šaty," říká Jana Kubantová.

Vděčná fáčovina

Lence Voldánové z Holiček se při otázce vybaví barevné svetry na zip, které se vozily z Maďarska. „Šila jsem z Burdy vděčný a levný materiál byla praporovina sice to pouštělo a mačkalo se, ale našila jsem si z toho spoustu modelů. V Chrasti byl výborný krámek na náměstí vedle hotelu, daly se tam sehnat metráže druhé jakosti. Náušnice jsem vyráběla z moduritu, natírala temperami a lakovala. A nejhezčí šaty jsem měla z fáčoviny, sedlo měly ze síťoviny z pánského bavlněného tílka celé pak byly obarvené modrou duhou. Když se praly, musela se ta fáčovka zkroutit do provazce, aby si to zachovalo to plisování," usmívá se paní Lenka.

Ke vzpomínkám se připojuje i Šárka Klváčková z Chrudimě. „ Nové džíny jsem drhla ve vaně, aby byly ošoupané. Kdo neměl Superky z Tuzexu, byl Hujer. Frčely fáčové košile a papírové bundičky," vzpomíná.

A na co si ještě čtenáři Chrudimského deníku vzpomněli?

- ženy si místo maskary aplikovaly na řasy černý krém na boty a jako třpytivé stíny posloužila sypká složka zlaté barvy na kov.

- nosily se šaty z látky „krimplen" vrzaly na těle, škrábaly a zatrhávaly se.

- nosily se kabelky háčkované z lýka, žákyně je vytvářely v rámci pracovního vyučování ve škole. A hoši na ně vyřezávali lupínkovou pilkou ozdobná držadla.