„Tady vidíte celý základ toho, jak se zpracovávají na hrubo všechny trámy. Po použití hrubých sekyr se trám dosekává tzv. širočinou,“ ukazuje nám Miroslav Vavroušek sekyru, která je zapotřebí k hladkému opracování všech trámů, které jsou připravené pro stavbu referenční chalupy.

Tato práce má již dlouholetou tradici od dvanáctého století. Jak Miroslav Vavroušek připomíná: „Naši předkové zde tuto tradici opravdu udržovali. Stavěli a opravovali mlýny, stavěli roubenky a všechny práce spojené se dřevem na těchto barácích. Máme vyjednanou audienci i u pana Štěpána, což je zakladatel skanzenu na Veselém Kopci. Napsal knihy o sekerničině a mlýnech a určitě nám bude mít co poradit,“ líčí o svých počátcích poznávání řemesla Miroslav Vavroušek, který by rád tuto tradici znovuobjevil a předával dál.

Nyní tvrdou práci vykonává šest lidí a než budou všechny trámy připravené pro samotnou stavbu, ještě to jistý čas potrvá.

„Teď nám dělá jeden chlap na jednom trámu celý den a takových musíme zmáknout sedmdesát,“ popisuje na závěr tvrdou práci Vavroušek. A co je největším problémem všech seker? „Ani jedna není pro leváky, proto si musí každý chlap vyzkoušet, která mu padne do ruky nejlíp,“ doplňuje syn svého otce.

Radek Latislav