Pohanka je lehce stravitelná a má i léčivé účinky. Účinně pomáhá léčit různé nemoci, především tak zvané civilizační. Budeme-li v zimě jíst pokrmy z pohanky, nebude nám zima, neboť uvolňuje silnou prohřívací energii.

Špenátovo – pohanková sekaná

Na 4 porce potřebujeme:
200 g pohanky loupané
100 g pohanky-lámanka
400 g listového mraženého špenátu
3 stroužky česneku
1 větší cibule
majoránka, pepř a sůl

Pohanku řádně propláchneme, zalijeme vařící vodou, osolíme a povaříme asi 5 minut. Poté necháme dojít v hrnci pod pokličkou.

Na oleji osmahneme cibuli a česnek, přidáme špenát a podusíme. Vmícháme uvařenou pohanku a lámanku. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou. Směs dáme na olejem vymazaný plech a pečeme 20 minut při 200 st. C. Podáváme nejlépe z vařenými brambory a salátem z kysaného zelí, jablek, cibulky a olivového oleje. Dobrou chuť vám přejeme z Kruhu Zdraví.

Dana Šťastná