Polévka celerový krém
Na čtyři porce potřebujeme:
300 g očištěného celeru
200 g očištěných brambor
40 g cibule
120 g smetany
5 g másla
sůl, pepř a mahá koření
Na másle orestujeme najemno pokrájenou cibuli, nastrouhaný celer a mahá koření. Přidáme oškrabané a na kostky pokrájené brambory, zalijeme asi jedním litrem vody a povaříme. Polévku rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem, můžeme ji zjemnit smetanou.
Hašé z pohanky, sojové drti s kysaným zelím a vařeným bramborem
Na čtyři porce potřebujeme:
150 g pohanky
60 g sojové drti
20 g cibule
30 g česneku
nové koření, majoránka, pepř, sůl
600 g brambor
400 g kysaného zelí
Pohanku důkladně propláchneme ve studené vodě. Na vaření používáme 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Nikdy nesléváme, aby nedošlo ke ztrátě rutinu. Vaříme 3 5 minut v osolené vodě s novým kořením a kapkou oleje a poté 30 minut necháme dojít. Sojovou drť namočíme, přidáme orestovanou cibulku a česnek. Poté smícháme pohanku a sojovou drť a dochutíme majoránkou, pepřem a solí. Jako přílohu podáváme vařený brambor a kysané zelí. Dobrou chuť přejeme z Kruhu zdraví.
Dana Šťastná