Polévka celerový krém

Na čtyři porce potřebujeme:

300 g očištěného celeru

200 g očištěných brambor

40 g cibule

120 g smetany

5 g másla

sůl, pepř a mahá koření

Na másle orestujeme najemno pokrájenou cibuli, nastrouhaný celer a mahá koření. Přidáme oškrabané a na kostky pokrájené brambory, zalijeme asi jedním litrem vody a povaříme. Polévku rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem, můžeme ji zjemnit smetanou.

Hašé z pohanky, sojové drti s kysaným zelím a vařeným bramborem

Na čtyři porce potřebujeme:

150 g pohanky

60 g sojové drti

20 g cibule

30 g česneku

nové koření, majoránka, pepř, sůl

600 g brambor

400 g kysaného zelí

Pohanku důkladně propláchneme ve studené vodě. Na vaření používáme 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Nikdy nesléváme, aby nedošlo ke ztrátě rutinu. Vaříme 3 5 minut v osolené vodě s novým kořením a kapkou oleje a poté 30 minut necháme dojít. Sojovou drť namočíme, přidáme orestovanou cibulku a česnek. Poté smícháme pohanku a sojovou drť a dochutíme majoránkou, pepřem a solí. Jako přílohu podáváme vařený brambor a kysané zelí. Dobrou chuť přejeme z Kruhu zdraví.

Dana Šťastná