Salát s fenyklem, ředkvičkami a pomerančem

Na 4 porce potřebujeme:

1 ks čerstvého fenyklu

1 ks červené cibule

1 ks salátové okurky

1 svazek ředkviček

1 balení polníčku

1 hlávkový salát

4 ks pomeranče

Sůl, pepř podle chuti

6 lžic olivového oleje, 3 lžíce bílého vinného octa

Fenykl a cibuli nakrájíme na tenké plátky, okrájenou okurku rozpůlíme podélně a poté krájíme na tenké půlměsíčky, ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka, hlávkový salát natrháme rukama na menší kousky, pomeranče rozdělíme na dílky a zbavíme tenké slupky. Nakonec přidáme dresink ze soli, pepře, oleje a octa. Salátek příliš nemícháme.

Doporučujeme také zařadit na jídelníček ryby alespoň 2x týdně. Můžete je připravit například na švédský způsob, a to třeba tresku, mořskou štiku nebo lososa.

Rybí filety na švédský způsob

Na 4 porce potřebujeme:

4 ks rybích filet

150 ml smetany

50 g másla

150 ml rajčatového protlaku

3 lžičky citronové šťávy

2 ks cibule

1 svazek zelené petrželky, 1 svazek kopru, sůl dle chuti

Plech vymažeme máslem, posypeme nasekanou cibulí a rozložíme na něj osolené filety. Posypeme nasekanou petrželkou a koprem a zalijeme směsí z protlaku, smetany a citronové šťávy. Pokapeme rozehřátým máslem a pečeme na 220 st. Celsia po dobu 20 minut. Poté ještě posypeme petrželkou.Vhodnou přílohou je žitný kváskový chléb a čerstvý zelený salátek.

Dobrou chuť vám přejeme z Kruhu zdraví.

Dana Šťastná