Vydatně zapršelo, a to je dobrá zpráva. V lesích by mohli být úspěšní i ti, kteří v květnu zpravidla nehoubaří. "Po měsíci se objevují opět na tom samém místě smrži. V pátek se vydám na průzkum," říká Laštůvka známý pod přezdívkou Kudláček.

Fotogalerie: Mykolog Jiří Laštůvka Kudláček nachází houby na Hlinecku

V tomto týdnu se mu podařilo najít pár kozáků, ale i muchomůrku šedivku, která je předzvěstí růstu různých druhů. Jiří Laštůvka vnímá, že letos je příroda posunutá nejméně o měsíc. Už koncem dubna měl na svém houbařském kontě třicet kovářů.

Co uvařit ze smržů a kozáků?

Gurmáni vědí, že delikátní chuť smržů vynikne v těch nejjednoduších receptech. Pokud se vám poštěstí tyto houby najít, pečlivě je očistěte, bývají hodně špinavé od hlíny nebo písku. Klobouky nakrájejte na kolečka a hoďte je na pánvičku s cibulkou usmaženou do žluta na másle. Osolte je a opepřete, přidejte špetku drceného kmínu. Restujte pět minut a odstavte.

Topinky dozlatova opečené na sádle potřete lehce česnekem a namažte je lučinou. Na tu navrstvěte smrže a podávejte tuto dobrotu se zeleninovou oblohou.

Kozáci chutnají v bramboračce, ale vynikajícím a jednoduchým jídlem je vaječná omeleta plněná dušenými houbami na cibulce. Také tomuto pokrmu sluší zeleninová obloha nebo salát.

Mohlo by vás zajímat: Naďa Konvalinková v Chrasti: Moji předci se radují, rodinný dům je zachráněn

Dům rodiny Nadi Konvalinkové v Chrasti byl slavnostně po rekonstrukci otevřen. | Video: Romana Netolická